logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

Consultatie voorgenomen leennormen 2025

In de wijzigingsregeling hypothecair krediet 2025 worden de leennormen voor volgend jaar vastgelegd voor het verstrekken van hypothecair krediet. Het ministerie van Financiƫn is een consultatie gestart over de voorgenomen aanpassingen in de leennorme


  • Jul 01 2024
  • 37
  • 3035 Views
Consultatie voorgenomen leennormen 2025

In de wijzigingsregeling hypothecair krediet 2025 worden de leennormen voor volgend jaar vastgelegd voor het verstrekken van hypothecair krediet. Het ministerie van Financiën is een consultatie gestart over de voorgenomen aanpassingen in de leennormen 2025.

Een van de voorgestelde aanpassingen betreft het bedrag dat een aanbieder van hypothecair krediet bij alleenstaanden met een toetsinkomen hoger dan 28.000 euro buiten beschouwing mag laten bij het vaststellen van de financieringslast. Dit bedrag is gecorrigeerd voor inflatie en verhoogd van 16.000 euro naar 17.000 euro. Verder is verduidelijkt dat als de consument in een of meer van de laatste drie jaren geen vaste inkomsten heeft gehad, de hypotheekaanbieder bij het bepalen van het toetsinkomen kan uitgaan van het huidige inkomen van de consument, indien door een terzake deskundige is onderbouwd dat dit inkomen bestendig is. De consument dient in die drie jaren wel tenminste twaalf maanden een inkomen te hebben gehad.

Daarnaast is verduidelijkt dat een hypotheekaanbieder bij het vaststellen van het toetsinkomen dient uit te gaan van de vastgestelde pensioenleeftijd zoals bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel i, van de Algemene Ouderdomswet. Op dit moment is de vastgestelde maximale AOW-leeftijd 67 jaar en drie maanden. Van deze leeftijd dient de hypotheekaanbieder uit te gaan voor consumenten die binnen tien jaar na het aangaan van een hypothecair krediet deze pensioenleeftijd bereiken.

Studieschuld

Ook is opgenomen hoe het termijnbedrag van een studielening dient te worden bepaald waarvan de hypotheekverstrekker dient uit te gaan bij het bepalen van de financieringslast. Uitgangspunt is dat de aanbieder bij het bepalen van de financieringslast dient uit te gaan van het termijnbedrag dat de consument verschuldigd is voor rente en aflossing van de studielening (artikel 3a, eerste lid).

Verduidelijkt is verder dat de aanbieder in bepaalde situaties dient uit te gaan van de actuele restschuld, de actuele rente en de resterende looptijd van de studielening voor het bepalen van het termijnbedrag. Het gaat om de situatie dat de consument nog geen termijnbedrag is verschuldigd voor rente en aflossing van de studielening (de zogenaamde aanloopfase) of de consument heeft gekozen voor een aflosvrije periode of als gevolg van de zogenaamde draagkrachtmeting sprake is van een verlaagd termijnbedrag. De reden waarom de aanbieder in deze situaties geen rekening mag houden met het feit dat (nog) geen termijnbedrag of een lager termijnbedrag verschuldigd is voor rente en aflossing is dat het gaat om een tijdelijke situatie. Bovendien wordt volgens het ministerie daarmee voorkomen dat consumenten kiezen voor een aflosvrije periode om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image