logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

DNB verlengt regeling risicoweging hypothecaire leningen

DNB verlengt de geldende minimumvloer voor de risicoweging van Nederlandse hypothecaire leningen met twee jaar, tot en met 30 november 2026. Deze ondergrens heeft betrekking op banken die hun kapitaalvereisten voor hypotheken met interne modellen ber


  • Oct 18 2024
  • 0
  • 0 Views
DNB verlengt regeling risicoweging hypothecaire leningen

DNB verlengt de geldende minimumvloer voor de risicoweging van Nederlandse hypothecaire leningen met twee jaar, tot en met 30 november 2026.

Deze ondergrens heeft betrekking op banken die hun kapitaalvereisten voor hypotheken met interne modellen berekenen. De regeling werd begin 2022 ingevoerd en eind dat jaar al eens met twee jaar verlengd. DNB heeft tot een tijdelijke verlenging besloten omdat het systeemrisico in de huizenmarkt zich op een aanhoudend hoog niveau bevindt. De toezichthouder heeft het voornemen tot verlenging in mei 2024 aangekondigd, waarna een publieke consultatie en afstemming met de relevante Europese autoriteiten zijn doorlopen. Naar aanleiding van de publieke consultatie zijn enkele wijzigingen aangebracht in de memorie van toelichting bij de Regeling verlenging van risicoweging hypothecaire leningen 2024.

Werking en noodzaak

Vanwege een hoog systeemrisico in de huizenmarkt heeft DNB per 1 januari 2022 een minimumvloer bepaald voor de risicoweging van de Nederlandse hypothecaire leningenportefeuilles van banken die interne modellen gebruiken. De toezichthouder maakte daarmee gebruik van zijn bevoegdheid op basis van artikel 458 van de verordening kapitaalvereisten (CRR). Deze maatregel is vastgelegd in de Regeling risicoweging hypothecaire leningen 2022 en destijds met twee jaar verlengd. Met het oog op de vervaldatum van 30 november 2024 heeft DNB opnieuw gekeken naar het systeemrisico in de huizenmarkt en geconcludeerd dat verlenging met nogmaals twee jaar opportuun is. De belangrijkste redenen voor de verlenging zijn de ontwikkelingen in huizenprijzen, de tekenen van overwaardering, de hoge schuldniveaus bij huishoudens, de omvang van de blootstelling van banken aan Nederlandse hypotheken en de lage risicogewichten voor deze portefeuille bij banken die hun kapitaalvereisten met interne modellen mogen berekenen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image