logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

Leencapaciteit en woningprijs stijgen minder fors in 2026

ING Research verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder doorstijgen, maar minder hard dan dit jaar. Die ontwikkeling voorspellen de economen ook voor de ontwikkeling van de maximale leencapaciteit. Dat komt mede door de verwachting dat de loon


  • Oct 17 2024
  • 62
  • 3984 Views
Leencapaciteit en woningprijs stijgen minder fors in 2026

ING Research verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder doorstijgen, maar minder hard dan dit jaar. Die ontwikkeling voorspellen de economen ook voor de ontwikkeling van de maximale leencapaciteit. Dat komt mede door de verwachting dat de loongroei in 2025 lager zal liggen dan dit jaar.

Eind dit jaar zullen de woningprijzen naar verwachting zo’n 12% hoger liggen dan eind vorig jaar. Voor 2025 verwachten de economen van ING een stijging van 5,5%. Belangrijkste redenen voor de verwachte kleinere stijging zijn de afzwakkende groei van de leencapaciteit en verkopende beleggers. De verwachting is dat beleggers volgend jaar meer huurwoningen verkopen dan ze nu doen. Deze ontwikkeling zal de opwaartse kracht van de huizenprijzen dempen.

Sander Burgers

Sander Burgers, Econoom Nederlandse woningmarkt bij ING: “Wij verwachten dat de maximale leencapaciteit volgend jaar hoger zal liggen dan dit jaar, maar minder hard stijgt. Ook de loongroei zal in 2025 lager liggen dan dit jaar. Daarnaast zijn de hypotheeknormen van het NIBUD volgend jaar strenger, waardoor je op basis van je inkomen minder kunt lenen. Ook dat remt de prijsstijgingen.”

Het aanbod van de te koop staande woningen is nog steeds beperkt en dat zorgt voor zeer weinig keuzemogelijkheden onder kopers. In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de krapte-indicator van de NVM 2,1 wat duidt op een zeer krappe woningmarkt. ING verwacht dat deze krapte volgend jaar aanhoudt, wat bijdraagt aan stijgende huizenprijzen. Al met al verwacht ING dat de huizenprijsstijging aanhoudt tot ten minste eind volgend jaar.

Licht stijgende werkloosheid

Daarnaast verwachten de economen van ING dat de werkloosheid volgend jaar licht oploopt. De werkloosheid in Nederland bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar zo’n 3,6%. “We verwachten dat deze oploopt tot meer dan 4% eind volgend jaar. Deze toename in werklozen kan de vraag naar koopwoningen wat verminderen”, aldus Burgers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image