logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

RaboResearch: ‘Huizenprijzen stijgen met dubbele cijfers’

De Nederlandse huizenprijzen laten voor het eerst sinds lange tijd weer dubbele groeicijfers zien. In juli van dit jaar lagen de huizenprijzen 10,6% hoger dan een jaar eerder. Gemiddeld betaalden kopers zo’n 44.000 euro meer voor de doorsnee verkocht


  • Sep 19 2024
  • 52
  • 2688 Views
RaboResearch: ‘Huizenprijzen stijgen met dubbele cijfers’

De Nederlandse huizenprijzen laten voor het eerst sinds lange tijd weer dubbele groeicijfers zien. In juli van dit jaar lagen de huizenprijzen 10,6% hoger dan een jaar eerder.

Gemiddeld betaalden kopers zo’n 44.000 euro meer voor de doorsnee verkochte koopwoning. Deze versnelling lijkt zich voort te zetten, waardoor de huizenprijzen over heel 2024 naar verwachting met 9,1% stijgen en in 2025 met nog eens 10,7%. Daarbij kan de oplopende prijspremie voor koophuizen in de Noordvleugel-steden van de Randstad de trek uit de stad aanzwengelen. Dat schrijven economen van RaboResearch in het nieuwe Kwartaalbericht Woningmarkt.

Prijsverwachting

De economen van RaboResearch hebben hun prijsverwachting flink naar boven bijgesteld ten opzichte van hun vorige raming, zegt woningmarkteconoom Carola de Groot. “Vorig kwartaal gingen we nog uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van respectievelijk 6,7% dit jaar, gevolgd door 5,2% in 2025. Dat we onze prijsvoorspellingen verhogen, heeft niet zozeer te maken met bijgestelde verwachtingen over bijvoorbeeld kapitaalmarktrentes, de economische conjunctuur of de werkloosheid, maar meer met de recente versnelling van de huizenprijzen. We gaan nu uit van een groter effect van de aanhoudende woningschaarste.”

Robuuste loongroei stuwt huizenprijzen

De sterke stijging van de huizenprijzen hangt vooral samen met de loongroei van de afgelopen periode, zegt De Groot. “Met een gemiddelde cao-loonstijging van 6,1% in 2024 en een verwachte stijging van 5% in 2025 kunnen huishoudens aanzienlijk meer lenen én bieden voor een koophuis. Dit versterkt de vraag naar koopwoningen. Het sentiment op de huizenmarkt speelt mogelijk ook een rol in de prijsontwikkeling. Meer dan de helft van de woonconsumenten verwacht een matige tot sterke prijsstijging. Dit kan de prijs verder opdrijven.”

Betaalbaarheid verslechtert geleidelijk

De Groot ziet de betaalbaarheid van koopwoningen in ons land geleidelijk verslechteren. “Dit komt doordat zowel de huizenprijzen als de netto hypotheeklasten sterker stijgen dan de inkomens. Hoewel we verwachten dat de stevige prijsstijgingen voorlopig aanhouden, gaan we ervan uit dat de verslechterende betaalbaarheid de vraag naar koopwoningen op termijn doet afzwakken.”

Aanbod blijft schaars

Ondanks een opleving in het aantal transacties dit jaar blijft het aanbod schaars. Dit zet de doorstroming op de woningmarkt onder druk. De Groot voorziet 197.000 transacties over heel 2024 en een lichte daling naar 186.000 verkochte woningen in 2025. De nieuwbouwsector lijkt zich te herstellen, met een stijging van het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen, verleende bouwvergunningen en gestarte bouwprojecten. “We verwachten dat deze ontwikkeling doorzet. Maar het is onwaarschijnlijk dat de overheidsdoelstelling van 100.000 nieuwe huizen per jaar op korte termijn wordt gehaald.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image