logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

Alleenstaande starter heeft voor een appartement ruim 1,5 ton eigen geld nodig

Alleenstaande starters zijn op dit moment vrijwel kansloos op de woningmarkt. Voor een ‘gemiddeld appartement’ moet je als alleenverdiener met een modaal salaris momenteel zo’n 157.000 euro eigen geld inleggen. Dit blijkt uit de Eigen Geld Kaart van


  • Sep 19 2024
  • 43
  • 4429 Views
Alleenstaande starter heeft voor een appartement ruim 1,5 ton eigen geld nodig

Alleenstaande starters zijn op dit moment vrijwel kansloos op de woningmarkt. Voor een ‘gemiddeld appartement’ moet je als alleenverdiener met een modaal salaris momenteel zo’n 157.000 euro eigen geld inleggen.

Dit blijkt uit de Eigen Geld Kaart van Independer op basis van data van Calcasa. Marga Lankreijer, hypotheekexpert bij Independer: “In ruim een kwart van de gemeenten is zelfs meer dan twee ton eigen inleg nodig om als alleenstaande starter een meergezinswoning te kunnen kopen. Steeds minder starters denken binnen twee jaar een huis te kunnen kopen. Dat blijkt uit ons onderzoek van Independer. Vorig jaar verwachtte 34% van de ondervraagden binnen twee jaar een huis te kunnen kopen. Nu is dat nog maar 13%. Daarnaast twijfelt ruim 6 op de 10 ooit zelf huiseigenaar te worden. Als voornaamste redenen wijzen zij naar de hoge vraagprijs en het benodigde eigen geld dat je mee moet nemen om een aankoop mogelijk te maken.”

Overdrachtsbelasting

“Afgelopen half jaar werden er zo’n 25.000 appartementen verkocht in Nederland voor een gemiddelde prijs van 362.000 euro. Als alleenstaande starter heb je naast een maximale hypotheek gemiddeld zo’n 157.000 euro eigen inleg nodig om zo’n appartement te kunnen bemachtigen. Voor mensen boven de 35 komt hier nog gemiddeld 7.200 euro bovenop: zij betalen namelijk ook overdrachtsbelasting, dat is 2% van de koopsom. Onder de 35 ben je daarvan vrijgesteld”, zegt Lankreijer.

Meeste eigen inleg

In Amsterdam is het momenteel het lastigst om een woning te bemachtigen als alleenstaande starter. Je hebt hier als een eenverdiener met modaal salaris namelijk ruim vier ton eigen inleg nodig voor een appartement van gemiddeld 76m². Ook in Wassenaar en Bloemendaal is een flinke spaarpot nodig. Dan gaat het vaak wel om grotere woningen dan in Amsterdam. In Wassenaar waren die bijvoorbeeld gemiddeld 105 m². “Het starten op de woningmarkt is echt enorm moeilijk geworden. Wat begon in de grote steden, is nu bijna in heel Nederland het geval. Naast de hoge gemiddelde transactieprijs zijn er ook simpelweg weinig woningen beschikbaar”, aldus Bob Dankbaar van databureau Calcasa.

Nog wel betaalbaar

Dankbaar: “Het is niet overal kommer en kwel. In sommige gemeenten zijn woningen vooralsnog prima betaalbaar voor alleenstaanden. Vind je het niet erg om eventueel naar de andere kant van het land te verhuizen? Dan is Kerkrade zeker het overwegen waard. In deze Limburgse gemeente betalen alleenstaanden met een modaal inkomen namelijk ‘slechts’ 5.329 euro eigen inleg voor een ‘gemiddeld’ appartement. Ook in Beesel (5.356) en Brunssum (5.449) ben je als starter niet kansloos.”

Startersleningen

“Om het voor starters wat gemakkelijker te maken verstrekken sommige gemeenten startersleningen. Je leent dan geld van de gemeente om een huis te kopen als dat niet lukt op basis van je huidige salaris. Natuurlijk moet het je eerste huis zijn en moet je er zelf gaan wonen. Afhankelijk van je inkomen en leeftijd kun je dan maximaal 30.000 euro meer lenen”, zegt Lankreijer.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image