logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

Oscar Noorlag: ‘Rentedaling compenseert de huizenprijs-stijging niet’

“Bij een lagere hypotheekrente betaal je minder hypotheeklasten. Maar als de huizenprijzen stijgen, dan heb je ook een hogere hypotheek nodig.” Dat schrijft Oscar Noorlag (foto), hypotheekexpert bij Van Bruggen Adviesgroep in zijn blog op de eigen si


  • Sep 17 2024
  • 44
  • 2702 Views
Oscar Noorlag: ‘Rentedaling compenseert de huizenprijs-stijging niet’

“Bij een lagere hypotheekrente betaal je minder hypotheeklasten. Maar als de huizenprijzen stijgen, dan heb je ook een hogere hypotheek nodig.”

Dat schrijft Oscar Noorlag (foto), hypotheekexpert bij Van Bruggen Adviesgroep in zijn blog op de eigen site. “Bij een lagere hypotheekrente betaal je minder hypotheeklasten. Maar als de huizenprijzen stijgen, dan heb je ook een hogere hypotheek nodig. Het afgelopen jaar was de huizenprijsstijging groter dan de daling van de hypotheekrente. We laten het je zien met een rekenvoorbeeld.”

Oktober 2023

“De hypotheekrente stond in oktober 2023 op het hoogste punt in het afgelopen decennium. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente bedroeg toen 4,52%. Uitgangspunt is een koopwoning die starters kochten voor 400.000 euro. Laten we uitgaan van een stel met een gezamenlijk inkomen van 82.000 euro Ze namen een hypotheek van 332.000. De rest (68.000 euro plus de bijkomende kosten) financierden ze met eigen geld. Bij een volledige annuïteitenhypotheek bedraagt de bruto maandlast ongeveer 1.686 en de netto maandlast 1.196 euro.”

September 2024

“Stel dat deze mensen hadden besloten om vanwege de hoge hypotheekrente te wachten met de aankoop van de woning en er komt in september 2024 een vergelijkbare woning in de verkoop. Ze zouden op dit moment een veel lagere hypotheekrente betalen, namelijk 3,69%. Als uitgangspunt voor de huidige waarde pakken we de waarde van oktober 2023 en passen we daar de gemiddelde jaarlijkse stijging van de huizenprijzen op toe van de maand juli. Die bedroeg 10,6%. De huidige waarde van de woning is dan 442.400 euro. Laten we ervan uitgaan dat ze evenveel eigen geld inleggen; dan hebben ze nu een hypotheek nodig van 374.400 euro. Bij weer een volledige annuïteitenhypotheek bedraagt de bruto maandlast ongeveer 1.721 en de netto maandlast 1.280 euro. Ondanks de fors gedaalde hypotheekrente is dit stel bruto 35 euro per maand duurder uit. Dan hebben we het grootste renteverschil als uitgangspunt genomen.”

Lees hier het hele blog van Oscar Noorlag

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image