logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Spanningen in het Midden-Oosten zorgen voor grootste wekelijkse stijging van de olieprijzen sinds 2023

Key takeaways De olieprijzen schoten deze week omhoog door de escalerende spanningen in het Midden-Oosten. De december Brent crude futures noteerden vrijdag 78,14 dollar per vat bij het sluiten van de markten, terwijl de Amerikaanse West Texas Interm


  • Oct 06 2024
  • 0
  • 2762 Views
Spanningen in het Midden-Oosten zorgen voor grootste wekelijkse stijging van de olieprijzen sinds 2023

Key takeaways

  • December Brent crude futures noteerden vrijdag 78,14 dollar per vat bij het sluiten van de markten, terwijl U.S. West Texas Intermediate crude futures afsloten op 74,45 dollar per vat.
  • De stijgingen markeerden de grootste wekelijkse stijgingen sinds januari 2023 voor Brent en maart 2023 voor WTI.
  • Het aanvallen van de Iraanse olie-infrastructuur zou kunnen leiden tot een stijging van 3 tot 5 dollar per vat in de olieprijzen, schatten makelaars.

De olieprijzen schoten deze week omhoog door de escalerende spanningen in het Midden-Oosten. De december Brent crude futures noteerden vrijdag 78,14 dollar per vat bij het sluiten van de markten, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures afsloten op 74,45 dollar per vat. Deze stijgingen markeerden de grootste wekelijkse stijgingen sinds januari 2023 voor Brent en maart 2023 voor WTI.

Het verhoogde risico op een conflict kwam voort uit de belofte van Israël om vergeldingsmaatregelen te nemen tegen Iran na een spervuur van raketten die door Iran werden afgevuurd na de moord op een belangrijke leider van Hezbollah. Analisten waarschuwden voor de mogelijke gevolgen van een bredere oorlog in het Midden-Oosten, waardoor de olieprijzen tijdens stegen. Deze stijgingen werden echter getemperd door de verklaring van de Amerikaanse president Joe Biden, die Israël ontmoedigde om Iraanse oliefaciliteiten aan te vallen, meldt Reuters.

Oliebenchmarks reageren op oplopende spanningen

Ondanks de opmerkingen van Biden waren de oliemarks eerder aanzienlijk gestegen na de bevestiging van Amerikaanse besprekingen met Israël over mogelijke aanvallen op de Iraanse energie-infrastructuur. Analisten van JPMorgan merkten op dat een aanval op Iraanse energiefaciliteiten misschien niet Israëls voorkeur geniet, maar dat de lage wereldwijde olievoorraden wijzen op hogere prijzen totdat het conflict is opgelost.

Ze wezen op gegevens van Kpler die wijzen op voorraadniveaus onder die van vorig jaar, toen Brent 92 dollar per vat noteerde, en momenteel op een recordlaagte van 4,4 miljard vaten. Makelaar StoneX schatte dat aanvallen op de Iraanse olie-infrastructuur zouden kunnen leiden tot een aanzienlijke stijging van de olieprijzen.

Iraanse Opperste Leider weegt mee in het conflict

Door de escalerende situatie heeft de Iraanse Opperste Leider, Ayatollah Ali Khamenei, zich voor het eerst sinds de raketaanvallen publiekelijk uitgesproken over het conflict en opgeroepen tot verder verzet tegen Israël. Daarnaast verklaarde een plaatsvervangend commandant van de Revolutionaire Garde dat Iran Israëlische energie- en gasinstallaties zou aanvallen.

Hoewel Iran een OPEC+-lid is met een productie van ongeveer 3,2 miljoen vaten per dag, goed voor 3 procent van het wereldwijde aanbod, suggereren Rystad-analisten dat de reservecapaciteit van de groep andere leden in staat zou kunnen stellen om de productie te verhogen in het geval van Iraanse verstoringen van de aanvoer, waardoor de olieprijs mogelijk zou kunnen dalen.

Oliegeschil Libië opgelost

Ondertussen nam de bezorgdheid over de aanvoer af in Libië toen zowel de regering in het oosten als de National Oil Corp in Tripoli de heropening aankondigden van alle olievelden en exportterminals na een oplossing voor een geschil over het leiderschap van de centrale bank.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image