logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

Gemiddeld tot 4,5% hogere WOZ-waarde in 2025

De Waarderingskamer verwacht dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen volgend jaar tussen de 2,5% en 4,5% hoger zullen uitvallen dan dit jaar. Die nieuwe WOZ-waarde is gebaseerd op de verkoopprijzen rond de waardepeildatum 1 januari 2024. De Waarder


  • Jun 25 2024
  • 37
  • 3980 Views
Gemiddeld tot 4,5% hogere WOZ-waarde in 2025

De Waarderingskamer verwacht dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen volgend jaar tussen de 2,5% en 4,5% hoger zullen uitvallen dan dit jaar. Die nieuwe WOZ-waarde is gebaseerd op de verkoopprijzen rond de waardepeildatum 1 januari 2024.

De Waarderingskamer is het expertisecentrum over de WOZ, geeft advies aan de staatssecretaris van Financiën en controleert of gemeenten de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) goed uitvoeren. Vandaag presenteert de Waarderingskamer de ‘Staat van de WOZ 2024‘, waarin zij de huidige stand van de uitvoering van de Wet WOZ en de belangrijkste ontwikkelingen in het WOZ-domein toelicht.

Minder WOZ-bezwaren

Dit jaar is de WOZ-waarde van woningen met een gemiddelde van 2,8% beperkt gestegen. Dat is volgens de Waarderingskamer één van de redenen waarom er in 2024 veel minder mensen bezwaar hebben gemaakt tegen de WOZ-waarde van hun woning (3,9% versus 7,2%). De toename in 2023 werd vooral veroorzaakt door de sterke stijging van WOZ-waarden van woningen (landelijke gemiddeld 17% in 2023) als gevolg van marktontwikkelingen en de toename van bureaus die via reclames aanboden op basis van no cure no pay bezwaar te maken.

Beoordeling duurt lang

Met verbeterde werkprocessen en inzet van nieuwe technologieën konden gemeenten vorig jaar veel meer WOZ-bezwaren beoordelen en afhandelen, stelt de Waarderingskamer vast. “Toch heeft niet iedereen tijdig een uitspraak op hun bezwaar ontvangen, waardoor sommige woningbezitters pas in 2024 een reactie kregen op hun in 2023 ingediende bezwaarschrift. Ondanks het lagere aantal WOZ-bezwaren zullen gemeenten ook dit jaar geruime tijd nodig hebben om deze WOZ-bezwaren te beoordelen en de belanghebbenden een reactie te geven”, lezen we in de publicatie WOZ 2024.

Meer transparantie

De Waarderingskamer merkt op dat er wordt gewerkt aan een uitgebreider en toegankelijker WOZ-taxatieverslag, dat vanaf 2026 voor alle belanghebbenden beschikbaar zal zijn. Daarnaast wordt er meer ingezet op informeel contact met belanghebbenden, wat het vertrouwen in de WOZ-waarde moet vergroten. Het WOZ-waardeloket wordt ook steeds beter door burgers gevonden en bevraagd.

Focus op niet-woningen

Bij WOZ-waarde denkt bijna iedereen aan de WOZ-waarde van een woning. Maar ook alle andere gebouwen etc. worden jaarlijks door gemeenten getaxeerd. Deze andere gebouwen worden vaak aangeduid als niet-woningen. In 2024 zal de Waarderingskamer extra aandacht besteden aan de WOZ-waarden van niet-woningen, met name kantoren en agrarische objecten. Dit vanwege de specifieke marktontwikkelingen rondom deze objecten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image