logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Geld

‘Nederlanders lenen steeds meer geld’

Nederlanders lenen steeds meer geld voor grote uitgaven. In mei 2022 lag het gemiddelde leenbedrag op 14.471 euro en twee jaar later is dat met 10% gestegen naar 16.334. Een nieuwe auto kopen blijft voor het merendeel een reden om geld te lenen. Dit


  • Jun 13 2024
  • 33
  • 3945 Views
‘Nederlanders lenen steeds meer geld’

Nederlanders lenen steeds meer geld voor grote uitgaven. In mei 2022 lag het gemiddelde leenbedrag op 14.471 euro en twee jaar later is dat met 10% gestegen naar 16.334.

Een nieuwe auto kopen blijft voor het merendeel een reden om geld te lenen. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Nederlanders hechten veel waarde aan een eigen auto. Marga Lankreijer-Kos (foto): “Dit komt duidelijk naar voren in ons leengedrag. Bijna de helft van alle leenverzoeken bij Independer is namelijk voor het kopen van een auto en daar wordt gemiddeld 15.665 euro voor geleend. Dat is hoger dan twee jaar geleden. Toen leenden we nog gemiddeld 13.415 euro voor een wagen.”

Minder leningen voor verbouwingen

Financiering voor een verbouwing blijft een van de populairste redenen om geld te lenen. Maar er is wel een daling zichtbaar. In totaal gaat het om een vermindering van 34,1% in vergelijking met twee jaar eerder. Lankreijer-Kos: “Het aantal verkochte koopwoningen is gestegen ten opzichte van afgelopen jaar, blijkt uit de Woningmarktmonitor van ABN Amro. Maar deze trend zien we (nog) niet terug in het aantal leenverzoeken voor verbouwingen. Wel zien we een stijging in het leenbedrag. Deze groeide van 17.960 euro in 2022 naar 20.046 euro twee jaar later. Een mogelijke verklaring is dat mensen minder verbouwen, maar wanneer ze het wel doen, kiezen voor een grotere ingreep. Ook spelen hogere kosten voor grondstoffen en arbeid een rol. Daarnaast goed om te benoemen dat er tijdens de coronapandemie een piek te zien was in het aantal verbouwingen. Dat kan ook meespelen in de daling van het aantal aanvragen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites