logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Geld

Steeds minder leningen in Nederland

Het aantal Nederlanders met een lening daalt. Dit blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. In 2020 waren er nog 9 miljoen Nederlanders met een lening, begin dit jaar telde het BKR 7,6 miljoen geregistreerde Nederlanders. E


  • Oct 07 2024
  • 40
  • 3653 Views
Steeds minder leningen in Nederland

Het aantal Nederlanders met een lening daalt. Dit blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. In 2020 waren er nog 9 miljoen Nederlanders met een lening, begin dit jaar telde het BKR 7,6 miljoen geregistreerde Nederlanders.

Een positieve ontwikkeling. Er is sprake van een duidelijke toename in de bewustwording rondom geld lenen. De stijgende prijzen en landelijke inflatie lijken hieraan ten grondslag te liggen, er heerst onzekerheid over de financiële toekomst bij veel Nederlanders. Hierdoor is men minder geneigd een extra financiële verantwoording aan te gaan.

Ook de gestegen rentepercentages hebben bijgedragen aan de daling van het aantal leningen. De hypotheekrente is in de afgelopen jaren zo gestegen dat er flink minder hypotheken zijn afgesloten. Ook zijn de regels rondom verstandig lenen steeds strenger geworden, de normen zijn verhoogd waardoor steeds minder mensen in aanmerking komen voor een lening.

Toch blijft een lening in sommige gevallen aantrekkelijk. In het geval van een verbouwing, of om een tijdelijk tekort te overbruggen. Ook dergelijke situaties worden gelukkig steeds verstandiger aangepakt.

Tip 1: Blik op de toekomst

Een lening heeft vaak een lange looptijd. Werp een blik op de toekomst en schat in hoe je financiën er over een aantal jaar voor staan. Neem geen voorschot op een salarisverhoging, maar kijk naar de huidige situatie en schat in of dit in de toekomst minimaal gelijk blijft. Is het dan mogelijk om de lasten goed te dragen?

Tip 2: Bekijk de voorwaarden

Een kredietverlener is verplicht duidelijkheid te scheppen over de voorwaarden van de lening. Ze moeten voldoen aan de regelgeving van de Europese Unie en geen duidelijkheid verschaffen over kosten en looptijd. Zo worden onaangename verrassingen voorkomen.

Tip 3: Vergelijken en oversluiten

Wanneer een lening is afgesloten kan het zijn dat de rentetarieven veranderen. Of dat persoonlijke omstandigheden dusdanig veranderen, dat andere voorwaarden van toepassing zijn. Een andere rentevorm kan aantrekkelijker worden dan degene die reeds is aangegaan. Het is mogelijk om bestaande leningen over te sluiten en hiermee maandelijkse lasten te drukken. Hier komt soms een boete bij kijken, maar door slim over te sluiten kan deze boete op korte termijn worden bespaard op de maandelijkse lasten.

Tip 4: sta niet rood

Het verleggen van de nullijn op de bankrekening. Zo’n 15% van de Nederlanders staat maandelijks in de rode cijfers. Bij het storten van het salaris is dit vaak direct weg, maar het verleggen van de bodem van de bankrekening is een kostbare vorm van lenen. Het rentepercentage kan tot wel 12% oplopen. Dit is vaak een verdubbeling tegenover het rentepercentage van een persoonlijke lening.

Geld lenen kost geld. Iedereen die een lening afsluit weet dit. De slimmere volgorde is eerst verdienen, dan uitgeven. Mocht de situatie toch zo zijn dat lenen het antwoord is, hou dan een blik gericht op de toekomst. Zo brengt de tijdelijke financiële ruimte geen langdurige financiële problemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image