logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Geld

Financiƫle sector belegt in energiesector meer dan 80% in fossiele industrie

De Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren nog steeds stevig in de fossiele sector. Van de beleggingen in de energiesector gaat nog slechts 16% naar hernieuwbare energie en maar liefst 84% naar fossiel. Dit blijkt uit nieuw ond


  • Oct 22 2024
  • 0
  • 4374 Views
Financiƫle sector belegt in energiesector meer dan 80% in fossiele industrie

De Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren nog steeds stevig in de fossiele sector.

Van de beleggingen in de energiesector gaat nog slechts 16% naar hernieuwbare energie en maar liefst 84% naar fossiel. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer. ING en Allianz zijn de slechtste leerlingen van de klas. ING financiert nu méér fossiel dan in 2016, net na het klimaatakkoord van Parijs. De energieportefeuille van de Duitse verzekeraar Allianz bestaat voor maar liefst 95% uit fossiel. Positieve uitschieters zijn de Volksbank en Triodos Bank.

Veel te weinig geld naar hernieuwbare energie

Het toonaangevende Internationaal Energieagentschap stelt duidelijk dat de financiële instellingen in 2030 voor elke euro die ze in fossiel investeren, 6 euro aan hernieuwbare energie moeten uitgeven, als we de opwarming van de aarde willen beperken tot 1,5°C. De onderzochte instellingen investeren gemiddeld voor elke euro die ze in fossiel steken, slechts 20 cent in duurzame energie. Hoewel de Nederlandse financiële instellingen wel iets vergroend zijn sinds 2016, zullen in dit tempo de pensioenfondsen pas in 2039 de benodigde 1:6 ratio halen, de verzekeraars in 2041 en de banken in 2084.

Klimaattop

Woordvoerder Nicky van Dijk: “Met het oog op de Klimaattop in november en de grote noodzaak voor klimaatfinanciering, met name in het mondiale Zuiden, is het duidelijk dat er heel snel veel meer geld naar schone energie moet en veel minder naar fossiel. De financiële sector is in een slakkentempo aan het vergroenen, terwijl een keerpunt vóór 2030 essentieel is.”

Pensioenfondsen investeren nauwelijks in schone energie

Een deel van de Nederlandse pensioenfondsen heeft in de afgelopen jaren de fossiele beleggingen flink afgebouwd: van 18 miljard in 2017 naar 8 miljard euro in 2023, maar nog steeds gaat driekwart van alle energiebeleggingen van de pensioenfondsen naar fossiele energie. Dit komt vooral door de uitblijvende investeringen in hernieuwbare energie. Sinds 2016 zijn de investeringen van pensioenfondsen in schone energie nagenoeg gelijk gebleven.

Achterdeurtjes van banken

Sinds het Parijsakkoord ging 79% van de leningen van banken naar fossiel en slechts 21% naar hernieuwbaar. Opvallend is dat banken niet alleen de fossiele industrie in het zadel houden via leningen, maar ook toenemend via bijna onzichtbare routes. Het onderschrijven van obligaties van fossiele bedrijven door banken is bijvoorbeeld verdubbeld sinds 2016. En de verhouding tussen fossiel en hernieuwbaar bij de investeringen van banken is nog slechter dan bij leningen én verslechterd sinds het Parijsakkoord. ING spant daarbij de kroon onder de Nederlandse banken: 97% van ING’s beleggingen in de energiesector gaat naar olie-, gas- en kolenbedrijven. “Via dit soort achterdeurtjes helpen Nederlandse banken vervuilende bedrijven aan miljarden”, aldus Van Dijk.

Lichtpuntjes

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Van Dijk: “De Volksbank en Triodos Bank zijn mooie voorbeelden van hoe het ook kan: zij investeren alleen maar in hernieuwbare energie en helemaal niet in fossiel. De Rabobank en verzekeraars Achmea en Menzis bewegen in de juiste richting, met inmiddels meer investeringen in hernieuwbaar dan in fossiele energie. Bij Achmea zijn de fossiele investeringen sinds 2017 gehalveerd en gaat er in absolute zin drie keer zoveel geld naar groene energie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image