logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Fouad Ahidar noemt zichzelf plots ook formateur na “positief gesprek” met cd&v

Fouad Ahidar heeft woensdag met Brussels kopstuk Benjamin Dalle (cd&v) gesproken. Wat opvalt, is dat hij zichzelf nu ook ‘formateur’ noemt. Ahidar probeert om de Nederlandstalige formatie in Brussel weer uit het slop te trekken. Key t


  • Sep 19 2024
  • 34
  • 3079 Views
Fouad Ahidar noemt zichzelf plots ook formateur na “positief gesprek” met cd&v

Fouad Ahidar heeft woensdag met Brussels kopstuk Benjamin Dalle (cd&v) gesproken. Wat opvalt, is dat hij zichzelf nu ook ‘formateur’ noemt. Ahidar probeert om de Nederlandstalige formatie in Brussel weer uit het slop te trekken.

Key takeaways

Fouad Ahidar heeft een gesprek gehad met cd&v, maar niemand weet voorlopig wat de positie is van die partij.

Ahidar wil zichzelf mee in de Brusselse regering krijgen en verandert daarom van titel in zijn communicatie.

De Franstaligen reageren nog altijd afwijzend op een regering met Ahidar.

In het nieuws: Fouad Ahidar zat samen met cd&v, maar het uitgangspunt van de christendemocraten blijft onduidelijk.

  • Dinsdag zat Ahidar samen met Vooruit-lijsttrekker Ans Persoons. Het is duidelijk dat hij nog altijd de voorkeur geeft aan een meerderheid met drie partijen: zijn eigen Team Fouad Ahidar, Groen en Vooruit.
  • Maar hij ontpopte zich als een echte formateur: Ahidar spreekt met de Nederlandstalige partijen, op PVDA en Vlaams Belang na. Zo kwam woensdag Benjamin Dalle langs, ondanks dat de cd&v eerder te kennen gaf dat de partij écht niet in de Brusselse regering wilde stappen. Fouad Ahidar had het achteraf over “een positief gesprek”.
    • Dalles gereserveerdheid kwam voort uit de mogelijke coalitie die Ahidars voorganger Elke Van den Brandt (Groen) wilde vormen: eentje met Groen, Vooruit, Open Vld en cd&v. Cd&v moest de andere drie met een enkele zetel aan een meerderheid helpen, waar Dalle meermaals voor bedankte. Hij is van mening dat cd&v niet kan wegen op het beleid. Zijn partij zou ook geen volwaardige ministerspost kunnen krijgen.
  • De vraag waar het gesprek tussen Ahidar en Dalle dan over ging, is een raadsel. Het lijkt onlogisch dat Dalle zich nu opeens wel geroepen voelt om deel te nemen aan de regering, nadat hij ook inhoudelijk kritiek had op de huidige regering in lopende zaken.
  • Donderdag heeft Ahidar een gesprek met Van den Brandt. Hij erkende al dat het lastig wordt om de groenen weer aan tafel te krijgen. Zij blijven verbolgen over de woorden van de MR.

Ahidar wil zijn eigen partij mee aan boord

Opgemerkt: Fouad Ahidar noemt zich in zijn communicatie inmiddels zelf ook ‘formateur’.

  • Eerder had Ahidar zich ‘verzoener’ of ‘bemiddelaar’ genoemd. Hij gaf aan dat hij vooral wilde praten met alle partijen in de hoop een Nederlandstalige meerderheid te vormen. Sinds woensdag gebruikt hij ook zelf de term ‘formateur’, een duidelijk teken dat hij ervoor ijvert om ook zijn eigen partij mee in de regering te loodsen.
  • “De formateur is optimistisch en streeft ernaar om spoedig met minstens 9 zetels als een sterk blok naar voren te komen”, zo sloot Ahidar zijn mededeling af. 9 zetels vormen net een meerderheid. De vraag blijft met welke partijen dan moet zijn.
  • Een optie met Team Fouad Ahidar aan boord zal sowieso op weerstand botsen bij de Franstaligen, die hun formatie al achter de rug hebben. Franstalig formateur David Leisterh (MR) riep Van den Brandt op om terug aan tafel te komen. Hij ziet liever een coalitie zonder Ahidar, noodgedwongen met vier partijen. En omdat cd&v niet wil, ziet Leisterh maar een optie, onder het mom ‘moeilijk gaat ook’: Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA.
    • N-VA van hun kant gaven al aan dat zij open staan voor gesprekken, maar eveneens een veto stellen tegen Team Fouad Ahidar.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image