logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Ozonlaag herstel verwacht ondanks vulkaanuitbarsting

Key takeaways De ozonlaag in de wereld vertoont tekenen van herstel ondanks een verwoestende vulkaanuitbarsting in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Ondanks de tijdelijke terugslag die de uitbarsting veroorzaakte, zal de ozonlaag zich naar ve


  • Sep 19 2024
  • 47
  • 4582 Views
Ozonlaag herstel verwacht ondanks vulkaanuitbarsting

Key takeaways

  • De ozonlaag boven Antarctica zal zich naar verwachting herstellen tot het niveau van 1980 in 2066.
  • Een recente vulkaanuitbarsting veroorzaakte een tijdelijke terugval in het herstel van de ozonlaag, maar de verliezen waren beperkt.
  • Volledige implementatie van het Kigali-amendement zal naar schatting een opwarming van ongeveer 0,5 graden Celsius tegen 2100 voorkomen.

De ozonlaag in de wereld vertoont tekenen van herstel ondanks een verwoestende vulkaanuitbarsting in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Ondanks de tijdelijke terugslag die de uitbarsting veroorzaakte, zal de ozonlaag zich naar verwachting herstellen tot het niveau van 1980 in 2066 boven Antarctica, 2045 boven de Noordpool en 2040 voor de rest van de wereld.

Het Protocol van Montreal

Het Protocol van Montreal, geïmplementeerd in 1989, speelde een centrale rol in de uitbanning van chemische stoffen die de ozonlaag aantasten, zoals chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s). Dit succes wordt gezien als een opmerkelijke prestatie in multilaterale samenwerking, vooral in een tijd waarin deze samenwerking voor uitdagingen staat.

De uitbarsting bij Tonga begin 2022 leidde tot een tijdelijke verhoogde afbraak van ozon boven Antarctica door verhoogde niveaus van waterdamp in de atmosfeer. Deze verliezen waren echter beperkt.

Het Kigali-amendement

Het Protocol van Montreal is vervangen door het Kigali-amendement, dat tot doel heeft de productie van een andere groep broeikasgassen, de fluorkoolwaterstoffen (HFK’s), geleidelijk af te bouwen. Als dit amendement volledig wordt geïmplementeerd, zal het naar schatting een opwarming van ongeveer 0,5 graden Celsius voorkomen in 2100.

China, ’s werelds grootste producent van HFK’s, heeft onlangs plannen aangekondigd om de productie van HFK’s beter te beheersen. Er blijven echter uitdagingen bestaan bij het uitfaseren van HFK’s vanwege hun brede industriële toepassingen en de behoefte aan levensvatbare vervangers in verschillende industrieën.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image