logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Uitgevers en klimaat: innovatieve duurzame boekproductie

Key takeaways Uitgevers hebben steeds meer te maken met financiƫle en milieudruk bij de productie van boeken. Papieren boeken dragen aanzienlijk bij aan de koolstofuitstoot door het verlies van bossen, de papierproductie, het drukken en het transport


  • Sep 19 2024
  • 32
  • 4976 Views
Uitgevers en klimaat: innovatieve duurzame boekproductie

Key takeaways

  • Uitgevers onderzoeken strategieën om de CO2-uitstoot en de kosten van de boekproductie te verminderen.
  • Het verminderen van de papierdikte kan effectief zijn voor de meeste boeken, maar is niet geschikt voor kunstboeken of andere genres met specifieke eisen.
  • Duurzaam zetwerk kan het aantal pagina’s tot 50 procent verminderen en aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.

Uitgevers hebben steeds meer te maken met financiële en milieudruk bij de productie van boeken. Papieren boeken dragen aanzienlijk bij aan de koolstofuitstoot door het verlies van bossen, de papierproductie, het drukken en het transport. Om de uitstoot en de kosten te verminderen, onderzoeken uitgevers verschillende strategieën. Dit meldt BBC.

Eén benadering is het verminderen van de papierdikte. Voor de meeste boeken hebben uitgevers geëxperimenteerd met subtiel dunner papier zonder de duurzaamheid in gevaar te brengen. Voor kunstboeken en andere genres met specifieke papiereisen is deze methode niet geschikt.

Ontwerpstrategieën voor emissiereductie

Duurzaam zetwerk is een andere techniek die uitgevers gebruiken. Dit project van ontwerp- en zetbedrijf 2K/DENMARK richt zich op complex zetwerk voor lange teksten zoals Bijbels. Door de lettertypeselectie en -grootte te optimaliseren, kan duurzaam zetwerk het aantal pagina’s met wel 50 procent verminderen.

Het ontwerpen van boeken met meer tekst per pagina is cruciaal voor emissiereductie. Dit kan worden bereikt zonder de leesbaarheid in gevaar te brengen door de x-hoogte, de hoogte van kleine letters, zorgvuldig aan te passen. Sustainable Serif, een lettertype ontworpen door 2K/DENMARK, heeft een grotere x-hoogte dan populaire lettertypes zoals Garamond.

Paginaontwerp en lay-out optimaliseren

Hoewel het verkleinen van de puntgrootte een veelgebruikte praktijk is om het fysieke boekformaat te verkleinen, is het niet altijd optimaal. Je kunt lessen leren van boeken met grote letters, die bedoeld zijn voor oudere lezers of mensen met een visuele beperking. Deze boeken hebben grotere puntgroottes en andere ontwerpkenmerken die de leesbaarheid verbeteren.

Duurzaam zetwerk kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor uitgevers. Een vermindering van het aantal pagina’s met 20 procent kan bijvoorbeeld de koolstofuitstoot met hetzelfde percentage verminderen. De exacte besparingen zijn echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de oplage, het energieverbruik tijdens het drukken, de transportafstanden en het inktverbruik.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image