logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

ING verwacht toename nieuwbouw in 2025

ING Research schat in dat de productie van de bouwsector in 2024 met circa 3% krimpt, vooral door een flinke daling in het eerste kwartaal. In 2025 gloort er echter weer herstel voor de bouw door vooral de weer aantrekkende nieuwbouwproductie van won


  • Jul 05 2024
  • 32
  • 4585 Views
ING verwacht toename nieuwbouw in 2025

ING Research schat in dat de productie van de bouwsector in 2024 met circa 3% krimpt, vooral door een flinke daling in het eerste kwartaal. In 2025 gloort er echter weer herstel voor de bouw door vooral de weer aantrekkende nieuwbouwproductie van woningen.

De nieuwbouwproductie heeft in 2024 nog last van eerdere teruggelopen vergunningverlening en dalende woningnieuwbouw verkopen in 2023. In 2025 laat de sector waarschijnlijk weer enig herstel zien met 1,5% groei, stelt ING Research in het vandaag gepubliceerde ‘Vooruitzicht bouw’.

“Aan het begin van de bouwketen zijn duidelijke tekenen van herstel zichtbaar. Omzetten van projectontwikkelaars nemen toe en het aantal afgegeven bouwvergunningen stijgt in de eerste maanden van 2024.” aldus Maurice van Sante, senior econoom ING Research. “Daarnaast nemen de verkopen van nieuwbouwwoningen door de aantrekkende woningmarkt ook weer toe.”

Faillissementen in de bouwsector liggen nog steeds op een laag niveau en zijn in de afgelopen maanden zelfs iets gedaald. “Een teken dat bouwbedrijven er ondanks de krimp van dit jaar er over het algemeen goed voor staan. Personeelstekorten blijven wel een structureel nijpend probleem.”

Nieuwe omgevingswet

In mei 2024 werden 6.753 bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven. Dat is een toename van 23% ten opzichte van dezelfde maand in 2023. Ook in februari en maart werden er door het CBS al flinke stijgingen gemeld. Dit kan positief zijn voor de woningbouw. Echter kan de invoering van de nieuwe Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging per begin 2024 een vertroebeld beeld geven. “Het kan zijn dat bouwers en projectontwikkelaars aanvragen nog net voor 2024 hebben ingediend zodat deze nog onder de oude (vertrouwde) wetgeving vielen. Hierdoor kan er nu een extra toename zijn in de vergunningverlening”, aldus ING Research.

Structureel personeelstekort

Ondanks de teruggevallen vraag blijft het personeelstekort de grootste belemmering voor bouwbedrijven om de productie op gang te houden. “In juni gaf 18% van de aannemers aan dat ze vooral beperkt werden door te weinig (goed geschoold) personeel. Ondanks de gedaalde volumes blijft dit een structureel nijpend probleem. Daarentegen gaven 15% van de bedrijven in de sector in deze maand aan dat ze onvoldoende opdrachten hadden om hun bouwvolume op gang te houden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites