logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

Vista Hypotheken doet brondata beloftes

Via het Convenant Brondata streeft Vista Hypotheken ernaar om vanaf 1 januari 2025 (doorstroom) hypotheekaanvragen volledig op basis van brondata te kunnen verstrekken. Jordy Stoelwinder vertelt hoe Vista in vijf etappes die finish bereikt. Stoelwind


  • Jun 17 2024
  • 32
  • 3027 Views
Vista Hypotheken doet brondata beloftes

Via het Convenant Brondata streeft Vista Hypotheken ernaar om vanaf 1 januari 2025 (doorstroom) hypotheekaanvragen volledig op basis van brondata te kunnen verstrekken. Jordy Stoelwinder vertelt hoe Vista in vijf etappes die finish bereikt.

Stoelwinder is de brondata-expert van Vista Hypotheken. Door gebruik te maken van brondata in het hypotheekproces wordt in de overtuiging van Vista een meer klantgerichte, efficiënte en veilige hypotheekmarkt gecreëerd. De geldverstrekker wil graag een speler in de voorhoede zijn en doet daarom vandaag een aantal brondata beloftes die het dit jaar zegt waar te gaan maken.

Drie dataleveranciers in 2024

De eerste horde die de geldverstrekker neemt is samenwerken met meerdere dataleveranciers. De ambitie is om nog dit jaar een samenwerking aan te gaan met drie dataleveranciers en in 2025 dit aantal verder uitbreiden. Hierdoor kan de adviseur straks zelf bepalen met wie hij wil samenwerken. Stoelwinder: “Met deze drie partijen dekken we de markt zo goed als af. We zitten met de contractbesprekingen momenteel al vlak voor de finish van deze eerste etappe. De namen maken we binnenkort bekend, maar de daadwerkelijke implementatie zal na de zomer gebeuren.”

Vanaf het derde kwartaal van 2024 laat Vista ook een aantal bronnen toe. Dat zijn MijnOverheid, MijnUWV, MijnPensioenoverzicht, MijnDUO en digitale identificatie. Daarmee zijn de documenten ‘UWV-verzekeringsbericht/IBL’, ‘uitdraai MijnPensioenoverzicht’, ‘uitdraai DUO’ en het kopie identiteitsbewijs niet meer nodig. Klanten kunnen dan vanuit één app veilig deze gestandaardiseerde gegevens delen met hun adviseur.

Digitaal koopcontract

Eén van de ambities in het Brondata Convenant is dat per 1 januari 2025 doorstromers in loondienst op basis van brondata een hypotheek kunnen krijgen. Daarvoor is een digitaal koopcontract in het proces nodig. Op dit moment is deze echter nog niet beschikbaar. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op dit gebied en hierop snel te kunnen inspelen, heeft Vista Hypotheken zich aangesloten bij de werkgroep Digitaal Koopcontract van HDN.

Stoelwinder: “De techniek om een digitaal koopcontract mogelijk te kunnen maken is er al, maar rand voorwaardelijk is dat de makelaardij dit juiste format ook gaat gebruiken. Tegelijkertijd zijn we met de projectgroep bezig om technisch te regelen dat zowel de adviseur als wij als geldverstrekker het digitaal koopcontract kunnen ontvangen. We doen er alles aan om dat voor het einde van 2024 mogelijk te maken. Dat is een uitdaging, maar wij gaan ervoor!”

Verhogen op netto besteedbaar inkomen

Samen met dataleverancier Ockto, Nationale Hypotheek Garantie (NHG), enkele adviesorganisaties en andere geldverstrekkers onderzoekt Vista ook of het via brondata een hypotheek kan verstrekken op basis van iemands netto besteedbaar inkomen. “In de huidige situatie, waarbij de normtabellen zijn gebaseerd op het bruto-inkomen, wordt simpel gezegd gefinancierd op basis van de gemiddelde Nederlander. En we weten allemaal: die bestaat niet. Dankzij PSD2-regelgeving is via banktransactiedata een persoonlijkere, en daarmee betere analyse mogelijk”, aldus Stoelwinder.

Delen van actuele leninggegevens

Om ervoor te zorgen dat de adviseur altijd beschikt over actuele leninggegevens, is Vista met Quion in gesprek om eind 2024 mee te gaan in het HDN-informatiebericht IA/IX. Als die etappe wordt gehaald, dan kan de adviseur vanuit het adviespakket de meest actuele gegevens opvragen van de klant. Die gegevens worden automatisch ingeladen in de adviessoftware en de klant hoeft weer een document minder aan te leveren.

“Deze techniek maakt dat wij niet gaan werken met de bron Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA)”, vertelt Stoelwinder. “Met de VIA krijg je als adviseur namelijk te maken met verouderde data ten aanzien van de leninggegevens. Op dit moment verkennen we met HDN een oplossing waarbij je gemakkelijk én met toestemming van de klant kan beschikken over onze actuele leninggegevens. Na de zomer verwachten we hierover meer te kunnen vertellen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites