logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

De coalitievorming in Antwerpen kan nog een onverwachte wending krijgen: exit Groen, enter cd&v?

In Antwerpen probeert burgemeester Bart De Wever (N-VA) een coalitie op de been te brengen. In principe heeft hij daar enkel Vooruit bij nodig, maar andere mogelijkheden zijn er ook. Cd&v zou in beeld komen. Key takeaways Uitgelegd: Cd&v is e


  • Oct 18 2024
  • 0
  • 0 Views
De coalitievorming in Antwerpen kan nog een onverwachte wending krijgen: exit Groen, enter cd&v?

In Antwerpen probeert burgemeester Bart De Wever (N-VA) een coalitie op de been te brengen. In principe heeft hij daar enkel Vooruit bij nodig, maar andere mogelijkheden zijn er ook. Cd&v zou in beeld komen.

Key takeaways

  • Bart De Wever wil cd&v misschien meenemen in de coalitie in Antwerpen, om een betere afspiegeling met het Vlaamse niveau te hebben.
  • Cd&v en Vooruit zijn daar wel voor te vinden, al zal het van de inhoud afhangen.
  • De Wever zal in ieder geval toegevingen aan Vooruit moeten doen, misschien ook aan cd&v.

Uitgelegd: Cd&v is eigenlijk overbodig, Groen ook.

  • Met een score van 37,2 procent bleek N-VA de grote winnaar in Antwerpen. Dat vertaalde zich in 23 zetels voor N-VA. Vooruit werd de derde grootste partij en kreeg 7 zetels. Met 30 zetels vormen die twee partijen een meerderheid: er schieten 2 zetels over.
  • Het is dus niet nodig om nog een andere partij mee aan boord te nemen. Dat was wel even de vrees van De Wever: hij wilde niet met Groen besturen. Voorafgaand aan de verkiezingen leefde het idee dat de linkse stem verdeeld zou worden. Vooruit zou niet genoeg stemmen halen voor een meerderheid met enkel N-VA, dacht men. Dat gebeurde niet: Vooruit won een zetel. De groenen verloren en vielen van 11 zetels terug naar 6.
  • Ook cd&v is overbodig. De partij kon maar 1 van hun 3 zetels vasthouden. Pieter De Cock (cd&v) is de enige verkozene.

“Niet langs de zijlijn”

In het nieuws: Groen lijkt af te vallen en cd&v dringt aan.

  • Tussen alle federale onderhandelingen door pleegt De Wever overleg met de andere partijen in Antwerpen. Uit de eerste ronde van de gesprekken concludeert hij dat PVDA en Vlaams Belang sowieso afvallen. De Wever wil niet samenwerken met extremen, dat was al lang duidelijk.
  • Ook Groen zou uit de boot vallen. Lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe (Groen) had voor de verkiezingen aangegeven dat “als de kiezer ons een mandaat geeft, zullen wij zeker in een coalitie stappen”. Dat mandaat kwam er duidelijk niet. Groen is zich daar van bewust. Het zou een evidente keuze zijn van De Wever om de partij aan de kant te schuiven.
  • Maar cd&v opzij zetten, dat ligt moeilijker. N-VA, Vooruit en cd&v proberen zoveel mogelijk een afspiegeling te maken van de Vlaamse coalitie die zij samen maakten. Daarbij is specifiek voor Antwerpen als belangrijkste argument te horen dat er door een aantal bouwprojecten best een goede connectie kan zijn tussen het Antwerpse stadsbestuur en de Vlaamse regering. Dan valt er met name aan de Oosterweelverbinding te denken.
  • Volgens De Morgen zou De Wever die optie overwegen. Ook de Antwerpse Vooruit-afdeling zou niet tegen besturen met cd&v zijn. Desgevraagd wilde De Cock niets zeggen over wat er op tafel ligt. “Op dit moment is het wachten welke kant het opgaat”. Meebesturen wil hij wel: “Ik ben niet in de politiek gestapt om langs de zijlijn te roepen dat het allemaal slecht is. Alles hangt af van het project dat De Wever op tafel legt. Als dat overeenkomt met ons programma, dan zou het vreemd zijn om liever in de oppositie te gaan. Als ik een impact kan hebben, dan wil ik dat graag doen”.

Een knieval

Om te volgen: Inhoudelijk zijn er nog wat verschillen tussen Vooruit en N-VA.

  • De Wever moet nu een volgende zet doen. Als hij met Vooruit en cd&v een coalitie wil vormen in Antwerpen, moet hij met een inhoudelijk voorstel komen. Net als bij cd&v is ook Vooruit wat terughoudend als het over de inhoud gaat. Dan gaat het onder meer over de mogelijke ondertunneling van de Scheldekaaien, waar N-VA voorstander van is en Vooruit niet. Ook het hoofddoekenverbod voor ambtenaren en leerkrachten wil Vooruit weer terugdraaien. De Wever stelde alvast een compromis voor om uniformen met hoofddeksel te dragen achter het loket.
  • In zijn overwinningsspeech was al een kleine knieval te horen van De Wever richting Vooruit. Zo erkende hij dat het openbaar vervoer herbekeken moet worden en dat er meer betaalbare woningen moeten komen. Dat zijn punten waar Vooruit op inzette tijdens de campagne.
  • De Wever zal dus met een evenwichtig voorstel moeten komen. Als hij cd&v erbij neemt, dan zal ook die partij zoeken naar ‘overwinningen’ om binnen te halen. Mogelijk vormt cd&v dan de brug tussen Vooruit en N-VA.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image