logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Nokia voorzichtig optimistisch over winst derde kwartaal ondanks uitdagingen mobiel netwerk

Key takeaways Pekka Lundmark, CEO van Nokia, presenteerde aan Light Reading een voorzichtig optimistische vooruitblik voor het bedrijf tijdens het winstverslag over het derde kwartaal. Hoewel Lundmark erkende dat het herstel van de verkoop langzamer


  • Oct 18 2024
  • 37
  • 3981 Views
Nokia voorzichtig optimistisch over winst derde kwartaal ondanks uitdagingen mobiel netwerk

Key takeaways

  • Nokia’s netto-omzet daalde met 8 procent tot 4,3 miljard euro, maar het nettoresultaat steeg tot 358 miljoen euro.
  • De mobiele netwerkactiviteiten daalden met 19 procent, voornamelijk door het verlies van AT&T als klant, maar wonnen in andere regio’s zoals Brazilië en India.
  • Kostenbesparende maatregelen, waaronder het schrappen van 6.000 banen, werden doorgevoerd om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden.

Pekka Lundmark, CEO van Nokia, presenteerde aan Light Reading een voorzichtig optimistische vooruitblik voor het bedrijf tijdens het winstverslag over het derde kwartaal. Hoewel Lundmark erkende dat het herstel van de verkoop langzamer verloopt dan verwacht en dat de markt voor mobiele netwerken nog steeds met uitdagingen kampt, benadrukte hij recente contracten en kostenbesparingen die Nokia klaarstomen voor toekomstige groei.

De netto-omzet voor het kwartaal daalde met 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en kwam uit op 4,3 miljard euro. Ondanks deze daling steeg het nettoresultaat met 22 procent tot 358 miljoen euro, voornamelijk dankzij kostenbesparingen en licentieovereenkomsten. Lundmark verwacht echter dat Nokia’s bedrijfsresultaat over het hele jaar waarschijnlijk in de onderste helft van de eerder aangegeven bandbreedte zal vallen.

Nokia wordt geconfronteerd met uitdagingen in markt voor mobiele netwerken

De mobiele netwerkbusiness, goed voor ongeveer twee vijfde van Nokia’s kwartaalomzet, kende een aanzienlijke omzetdaling van 19 procent op jaarbasis. Deze daling kan grotendeels worden toegeschreven aan het verlies van AT&T als klant eind 2022, wat een aanzienlijke impact had op de omzet in Noord-Amerika. Terwijl Ericsson profiteerde van deze verschuiving, door meer activiteiten van AT&T over te nemen, heeft Nokia winst geboekt in andere regio’s zoals Brazilië, Japan, India, Nieuw-Zeeland en Vietnam.

De vertraging in de snelle uitrol van 5G-netwerken in India had ook een negatieve invloed op Nokia’s mobiele omzet in Azië-Pacific, die met 30 procent daalde. Recente deals met Vodafone Idea en Bharti Airtel bieden echter hoop op toekomstige verbetering in deze markt.

Nokia neemt kostenbesparende maatregelen

Om de uitdagende omstandigheden op de mobiele markt het hoofd te bieden, heeft Nokia kostenbesparende maatregelen genomen, waaronder het schrappen van ongeveer 6.000 banen. Ondanks deze bezuinigingen benadrukte Lundmark dat R&D-uitgaven een prioriteit blijven, met een totale stijging van de investeringen voor de eerste negen maanden van het jaar van 2 procent.

Naast mobiele netwerken lijken de prestaties van Nokia op andere gebieden positiever. De grote netwerkinfrastructuurgroep rapporteerde een bescheiden omzetdaling van 1 procent, gedreven door groei in vaste en IP-netwerken, met name in Noord-Amerika. De cloud- en netwerkservices-eenheid had weliswaar te maken met een omzetdaling van 5 procent, maar zag een verbeterde operationele marge dankzij eerdere desinvesteringen.

Nokia’s Technologies Unit blijft groeien

Nokia’s Technologies unit blijft sterk presteren, met een omzetstijging van 36 procent dankzij de verlenging van licentieovereenkomsten voor smartphones. Dit zeer winstgevende segment benadrukt de waarde van Nokia’s intellectuele eigendom in het huidige marktlandschap.

Het algemene beeld dat Nokia schetst is er een van veerkracht en aanpassing aan de uitdagingen in de sector. Hoewel de markt voor mobiele netwerken voor aanhoudende problemen zorgt, wijzen kostenbesparende maatregelen, strategische investeringen in R&D en groei in andere bedrijfssegmenten op een weg naar duurzame winstgevendheid voor het bedrijf.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image