logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Groen blijft uiterst optimistisch en behoudt vertrouwen in voorzittersduo Naji en Vaneeckhout

De stemming bij Groen is nog altijd zeer optimistisch, na een resultaat dat voor Vlaanderen behoorlijk slecht was. Er wordt nu al gekeken naar de lokale verkiezingen in oktober. En ook covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout blijven op post.


 • Jun 18 2024
 • 53
 • 3280 Views
Groen blijft uiterst optimistisch en behoudt vertrouwen in voorzittersduo Naji en Vaneeckhout

De stemming bij Groen is nog altijd zeer optimistisch, na een resultaat dat voor Vlaanderen behoorlijk slecht was. Er wordt nu al gekeken naar de lokale verkiezingen in oktober. En ook covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout blijven op post.

In het nieuws: De sfeer zit goed bij de groenen, ondanks alles.

 • Op de Vlaamse lijsten haalde Groen een kleine 7,3 procent. Dat vertaalt zich in 9 zetels voor het Vlaams parlement. Ook in de Kamer leverde de partij in, uiteindelijk zijn er 6 zetels over. Vooral in Limburg kreeg de partij klappen en met 4,7 procent dook de partij onder de kiesdrempel. Ook West-Vlaanderen leverde met 5,7 procent bijzonder weinig op.
 • Toch blijft Groen het goed doen in de grote steden. In Gent haalde de partij 22 procent op het federale niveau, en werd ze de grootste partij. In Leuven scoorde de partij ook goed. En Brussel leverde Groen winst op. Kopstuk Elke Van den Brandt mag in Brussel het initiatief nemen om in de Nederlandse taalgroep een regering te vormen.
 • Die winst vormde ook de hoofdmoot van de toespraak van covoorzitters Naji en Vaneeckhout. Ook nu blijft de sfeer goed, getuige een reactie van kopstuk Wouter Devriendt in De Morgen. Hij kijkt liever niet achterom naar het resultaat, maar vooruit. “De basis om verder te groeien is gelegd en de neuzen staan in dezelfde richting. Ons resultaat was zeker niet slecht. Er is dus geen enkele aanleiding voor spanningen”.
 • Groen zet vol in op de lokale verkiezingen. Daar liggen nog stemmen te rapen, volgens Devriendt. “Onze corebusiness is groene economie, mobiliteit, groen in de steden”. Maar hij plaats wel een kritische noot bij de campagne die de partij nu voerde. “Groen moet meer zijn dan gender en Gaza”.
 • Juist met het thema gender wist Groen te scoren, laat in de campagne. Het leverde boegbeeld Petra De Sutter heel wat positieve commentaren en uiteindelijk ook stemmen op. De vraag is hoe men De Sutter straks bij de gemeenteraadsverkiezingen wil uitspelen.
 • In Gent brak Vooruit zich los uit het kartel met Groen en klonk zich vast aan Open Vld van burgemeester Matthias De Clercq. De Sutter als lijsttrekker voor Groen tegenover De Clercq kan stemmen opleveren.
  • “Ik snap vanwaar het idee komt, gezien de resultaten. Ik sluit niks uit, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat dat gaat gebeuren”, zegt De Sutter zelf daarover, in De Morgen.
 • En in Antwerpen komt er mogelijk overleg tussen Groen en Vooruit. Nadat PVDA zo goed scoorde, wordt daar hardop de vraag gesteld of het niet beter is om daar wel in kartel op te komen.

Bijsturen richting oktober

Om te volgen: Een ‘makkelijke exit’ voor de voorzitters straks?

 • In tegenstelling tot hun collega’s bij Ecolo, blijven Naji en Vaneeckhout gewoon op post. Maar er klinkt ook gefluister. Als de verkiezingsresultaten ook in oktober tegenvallen, kan er een makkelijkere exit komen voor de covoorzitters. De Sutters naam gaat al rond als mogelijke vervangster. Dan kan ze natuurlijk niet in Gent worden uitgespeeld.
 • Maar voorlopig is daarvan geen sprake. Al is er hier en daar ook gemor te horen. Door het verlies moet de partij het straks met 1.1 miljoen euro minter stellen aan dotaties. Daardoor moet er bespaard worden op personeel, wat slecht valt bij sommigen.
 • De covoorzitters zelf kijken ook vooruit. “We gaan bijsturen richting 13 oktober. En er moet tijd genomen worden om te kijken wat er moet gebeuren voor de toekomst. Dat is geen vraag die je snel snel beantwoordt”, is te horen bij Naji.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites