Meer nieuwbouwwoningen in 2025
Voor 2025 verwacht ING Research een groei van de bouwproductie met 1,5%. Dit wordt vooral gedreven door de bouw van nieuwe woningen. Het aantal nieuwbouwwoningen zal naar verwachting dit jaar uitkomen op circa 73.000. In 2024 waren dat er 68.000 in 2
Voor 2025 verwacht ING Research een groei van de bouwproductie met 1,5%. Dit wordt vooral gedreven door de bouw van nieuwe woningen. Het aantal nieuwbouwwoningen zal naar verwachting dit jaar uitkomen op circa 73.000. In 2024 waren dat er 68.000 in 2024.
“De vraag naar nieuwbouw trekt stevig aan.”, aldus senior econoom Maurice van Sante van ING Research, “Nu is het echter weer de aanbodzijde die door onder andere een tekort aan bouwgrond, complexe projectontwikkeling en juridische vertragingen de bottleneck is. We verwachten daardoor een beperkte groei van het aantal nieuwbouwwoningen in 2025.”
In 2024 kreeg de bouwsector voor het eerst sinds 2013 te maken met een krimp. De economen van ING schatten dat de bouwproductie vorig jaar met circa 3% is gekrompen. Vooral de nieuwbouwproductie van woningen had in 2024 nog last van eerdere teruggelopen vergunningverlening en dalende verkopen in 2023. “Ondanks deze krimp en stijgende loonkosten, wisten de meeste bouwbedrijven hun bedrijfsresultaten toch te verbeteren doordat zij de verkoopprijzen beperkt konden verhogen en materialen marginaal goedkoper werden. Voor 2025 verwachten we weer herstel, vooral dankzij de aantrekkende woningbouw”, aldus ING Research.
Structurele bottlenecks
Volgens de economen staan veel signalen in de woningbouw op groen. “Hogere lonen en de iets lagere rente zorgen ervoor dat consumenten weer meer kunnen lenen om een huis te kopen. Verkopen van nieuwbouw nemen dan ook toe en dat is ook te zien in de orderboeken van woningbouwers die naar recordhoogte zijn gestegen. Ook groeien de omzetten bij projectontwikkelaars weer flink. Verdere groei van de woningbouw zal echter gematigd zijn doordat het aanbod maar beperkt kan stijgen door structurele bottlenecks zoals een tekort aan bouwgrond, financiële haalbaarheid, complexe langdurige projectontwikkeling en juridische vertragingen en ook netcongestie, waardoor nieuwe woonwijken niet op het elektriciteitsnetwerk aangesloten kunnen worden. Dit zijn uitdagingen waar de overheid aan probeert te werken maar die hardnekkig zijn en veel tijd kosten.”
Investeringen in bedrijfsgebouwen (utiliteitsbouw) staan nog wel onder druk. “Bedrijven blijven terughoudend met nieuwe investeringen”, aldus ING Research.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.