Daling hypotheekrente komt tot stilstand
De afgelopen weken ziet De Hypotheekshop een opmerkelijke ontwikkeling op de hypotheekmarkt: het aantal verlagingen van de hypotheekrente is sterk afgenomen, en de eerste renteverhogingen door geldverstrekkers beginnen zichtbaar te worden. Dit geldt
De afgelopen weken ziet De Hypotheekshop een opmerkelijke ontwikkeling op de hypotheekmarkt: het aantal verlagingen van de hypotheekrente is sterk afgenomen, en de eerste renteverhogingen door geldverstrekkers beginnen zichtbaar te worden.
Dit geldt volgens de hypotheekketen met name voor regiepartijen, die geld beleggen voor (buitenlandse) investeerders in Nederlandse hypotheken en die vaak sneller reageren op bewegingen op de kapitaalmarkt dan banken of verzekeraars. De vaste hypotheekrente kende een dalend verloop sinds afgelopen zomer.
Oplopende kapitaalmarktrente
Een belangrijke oorzaak van deze trend lijkt te liggen in de sinds begin december oplopende rente op de kapitaalmarkt. Deze kapitaalmarktrente vormt een indicatie voor de ontwikkeling van de hypotheekrente. Deze stijging wordt mede in verband gebracht met de toenemende economische onzekerheid, door stijgende olie- en gasprijzen en mogelijke Amerikaanse handelsbeperkingen door de nieuwe president Trump.
Variabele hypotheekrente
Waar de vaste hypotheekrente de afgelopen tijd dus een stijging laat zien door ontwikkelingen op de kapitaalmarkt, blijft de variabele hypotheekrente dalen. De Hypotheekshop: “Dit komt doordat de variabele rente niet direct gekoppeld is aan de kapitaalmarktrente, maar aan de beleidsrente van de ECB. Die heeft het afgelopen jaar de beleidsrente meerdere malen verlaagd, wat bedoeld is om de economie te stimuleren. Als gevolg hiervan is de variabele hypotheekrente in een dalende lijn terechtgekomen. Inmiddels ligt de gemiddelde variabele hypotheekrente bijna een procentpunt lager dan afgelopen zomer. Dat is vooral gunstig voor doorstromers die een tijdelijke overbruggingsfinanciering sluiten en/of gebruik maken van de mogelijkheid om hun huidige lage rente mee te nemen naar de volgende koopwoning.”
10 jaar vast
Voor het tweede jaar op rij is 10 jaar vast de meest gekozen rentevaste periode. Na vijf jaar waarin 20 jaar vast populair was, kiezen steeds meer huizenkopers voor de balans tussen zekerheid, lagere maandlasten en leencapaciteit die 10 jaar vast biedt. Door de normalisatie van de rentecurve verwacht de hypotheekketen dat kortere renteperioden dit jaar aan populariteit winnen, ten koste van 15 en 30 jaar vast.
Hypotheekrente met NHG gunstiger geprijsd
Het totaalgemiddelde van de hypotheekrente bedroeg vorige week 3,96% en was daarmee gelijk aan het totaalgemiddelde van anderhalf jaar geleden. Het totaalgemiddelde is het gemiddelde van meerdere rentevaste perioden (5, 10, 20 en 30 jaar; zowel met als zonder NHG; op basis van annuïteiten). Vergelijking van de acht onderliggende rentetarieven toont dat de (middel)lange rentetarieven met NHG gemiddeld op dit moment scherper in de markt staan dan medio 2023 het geval was. Een voorname oorzaak lijkt de toegenomen concurrentie tussen geldverstrekkers in het NHG-segment door de verhoging van de NHG-grens (van 405.000 in 2023 naar 450.000 euro dit jaar) en de toename van koopstarters.
Verwachting ontwikkeling hypotheekrente
De Hypotheekshop: “De ontwikkelingen in de korte en lange hypotheekrente laten de dynamiek zien van zowel monetaire beleidswijzigingen als bredere economische en geopolitieke factoren. De recente renteverlagingen door de ECB en de Fed onderstrepen de verschuiving naar economische stimulering, wat de korte rente voorlopig doet dalen. Tegelijkertijd blijft de lange rente beïnvloed door inflatieverwachtingen en concurrentie tussen geldverstrekkers, met historisch lage marges als gevolg. Toch kunnen structurele uitdagingen, zoals vergrijzing, de energietransitie, deglobalisering en stijgende staatsschulden vanaf 2025 zorgen voor een trendbreuk met mogelijk hogere rentes op de lange termijn. Wij voorzien dat de komende periode dus onzeker blijft, met kans op significante impact op zowel consumenten als de hypotheekmarkt.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.