logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Politiek

Kamervoorzitter Bosma niet welkom bij Nationale Herdenking Slavernijverleden

Meer dan 150 Nederlanders van kleur en 35 organisaties willen niet dat Tweede Kamervoorzitter Bosma (PVV) op 1 juli een krans legt in Amsterdam bij de jaarlijkse Nationale Herdenking Slavernijverleden. Het is traditie dat de voorzitters van de Eerste

door: nos.nl

  • Jun 17 2024
  • 38
  • 4301 Views
Kamervoorzitter Bosma niet welkom bij Nationale Herdenking Slavernijverleden

Meer dan 150 Nederlanders van kleur en 35 organisaties willen niet dat Tweede Kamervoorzitter Bosma (PVV) op 1 juli een krans legt in Amsterdam bij de jaarlijkse Nationale Herdenking Slavernijverleden. Het is traditie dat de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer dat doen. Bosma zegt in een reactie dat hij niet van plan is weg te blijven.

In een brief aan onder meer de Tweede Kamer stellen de ondertekenaars dat Bosma al twintig jaar een "expliciete racistische ideologie" verspreidt "met witte suprematie als uitgangspunt". Ze zeggen dat hij racistische omvolkingstheorieën heeft verkondigd en zich herhaaldelijk negatief heeft uitgelaten over het herdenken van het slavernijverleden. Ook keerden Bosma en zijn partij zich vorig jaar tegen de excuses van het kabinet voor het slavernijverleden.

"De aanwezigheid van Martin Bosma op 1 juli is een klap in het gezicht van allen voor wie deze dag een intense betekenis heeft", schrijven de ondertekenaars. "Een kranslegging door deze Kamervoorzitter onteert de intrinsieke betekenis van dit moment voor veel Nederlanders. Het ontneemt iedere waarachtigheid aan het eerbewijs dat die daad symboliseert." Ze vragen de Kamer daarom met klem om dit jaar een plaatsvervanger te sturen.

Uitnodiging

De organisatie van de jaarlijkse herdenking is in handen van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Die heeft de in december aangetreden Bosma uitgenodigd. De organisatie heeft daar nu spijt van.

In een brief aan Bosma schrijft NiNisee-voorzitter Linda Nooitmeer: "In het licht van de belangrijke symbolische waarde van deze herdenking en uw rol daarin, verzoeken wij u met klem om in de dagen vóór de kranslegging op uw woorden te reflecteren en daaruit publiekelijk consequenties te trekken."

Bosma is dat niet van plan. "Ik ben gewoon uitgenodigd en dus ga ik. Dat is mijn uitgangspunt", zei hij vandaag in de Tweede Kamer. "Ik heb nooit meegemaakt dat een Kamervoorzitter die is uitgenodigd eerst moet reflecteren en excuses moet maken. Volgens mij staat de uitnodiging nog. En het staat nog steeds in mijn agenda."

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites