logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Politiek

Uitkomst crisisberaad: PVV-Kamerlid Faber blijft kandidaat-minister Asiel

PVV-Kamerlid Marjolein Faber blijft kandidaat-minister van Asiel en Migratie. Dit is de uitkomst van het crisisoverleg tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Formateur Van Zwol vindt haar geloofwaardig en Faber is ook door de screening gekomen. Er is dus volge

door: nos.nl

  • Jun 14 2024
  • 35
  • 4288 Views
Uitkomst crisisberaad: PVV-Kamerlid Faber blijft kandidaat-minister Asiel

PVV-Kamerlid Marjolein Faber blijft kandidaat-minister van Asiel en Migratie. Dit is de uitkomst van het crisisoverleg tussen PVV, VVD, NSC en BBB.

Formateur Van Zwol vindt haar geloofwaardig en Faber is ook door de screening gekomen. Er is dus volgens hem geen reden om van haar kandidatuur af te zien.

Het crisisoverleg tussen de vier aanstaande coalitiepartijen, Van Zwol en beoogd premier Schoof begon aan het eind van de middag. Directe aanleiding was een nieuw conflict over de keuze van PVV-leider Wilders Faber als minister van Asiel en Migratie. Vanmorgen uitte VVD-leider Yesilgöz openlijk haar twijfels over Faber.

In een bericht op X liet Faber vlak na het overleg weten dat ze "begrip" heeft voor de commotie over haar uitspraken. Ze benadrukte dat ze zich als lid van het kabinet aan het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring zal houden.

Tegelijkertijd

Wilders verraste donderdagavond de drie andere partijen met zijn keuze voor Faber. Hij deed dat tegelijkertijd met de terugtrekking van het PVV-Kamerlid Gigi Markuszower, die niet door de screening van de AIVD was gekomen.

Yesilgöz zei vanmorgen dat dit PVV-Kamerlid "geen onomstreden kandidaat" was, vanwege haar eerder gedane uitspraken. Faber sprak in 2020 bijvoorbeeld in de Eerste Kamer over omvolking, een term uit het nationaalsocialisme. Ook werd haar enkele malen de het woord ontnomen vanwege haar scherpe uitspraken.

Het is ongebruikelijk dat een partijleider zo openlijk de voorkeur van een coalitiepartner voor een ministerskandidaat kritisch beoordeelt. Van Zwol en beoogd premier Schoof riepen de partijen na druk onderling telefoonverkeer op deze vrije formatiedag bij elkaar.

Lees hier de verklaring van Faber

Na afloop benadrukte Van Zwol dat het "van alle tijden" is dat politieke partijen commentaar leveren op andere kandidaten. Hij zegt dat het als formateur dan belangrijk is om "een beetje rust en orde" te bewaren en "niet van de leg" te raken.

Van Zwol zei bij aankomst van het crisisoverleg dat er "verschillende telefoontjes" over en weer met elkaar waren gepleegd. Het leek hem beter "om elkaar live aan tafel te spreken". Ook zei hij erbij dat het "voor iedereen heel spannend is".

Het is de bedoeling dat het kabinet-Schoof van PVV, VVD, NSC en BBB eind juni, dus over iets meer dan twee weken wordt beëdigd en officieel aan het werk gaat.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites