China’s economische dominantie
Key takeaways De economische output van China bedraagt in 2024 17,1 biljoen euro, wat meer is dan het gecombineerde BBP van 30 Aziatische economieën in Oost-, Zuidoost-, Zuid- en Centraal-Azië, die samen 15,675 biljoen euro verdienen. Tot deze groep
Key takeaways
- China’s economische output in 2024 bereikt 17,1 biljoen euro
- Het gecombineerde BBP van 30 Aziatische economieën bedraagt 15,675 biljoen euro, een aanzienlijk verschil met de economische omvang van China. Het BBP per hoofd van de bevolking bedraagt 12.226,50 euro voor China, tegenover 5.304,85 euro voor de rest van Azië.
De economische output van China bedraagt in 2024 17,1 biljoen euro, wat meer is dan het gecombineerde BBP van 30 Aziatische economieën in Oost-, Zuidoost-, Zuid- en Centraal-Azië, die samen 15,675 biljoen euro verdienen. Tot deze groep behoren opmerkelijke Aziatische grootmachten als Japan, India en Zuid-Korea. Ondanks dit verschil in omvang wonen er in de regio “Rest van Azië” meer dan 2,9 miljard mensen, vergeleken met 1,4 miljard in China.
Het BBP per hoofd van de bevolking benadrukt de productiviteitskloof nog eens extra: 12.226,50 euro voor China tegenover 5.304,85 euro voor de rest van Azië. Deze economische omvang maakt de recente post-pandemische vertraging in China tot een wereldwijde zorg, vergelijkbaar met de economische strijd van 30 landen tegelijk.
Economische groei en wereldwijde impact
De economische groei van China is sinds 2010 fenomenaal geweest en heeft jaarlijks ongeveer 950 miljard euro opgeleverd – het equivalent van de hele economie van Saoedi-Arabië. Van 2012 tot 2021 heeft China in zijn eentje bijna 39 procent bijgedragen aan de wereldwijde economische groei, meer dan de bijdrage van de G7-landen samen. De invloed van China op het wereldtoneel is onmiskenbaar, vooral in de verwerkende industrie en de industriële sectoren waar het een dominante positie inneemt.
Handelsconflicten en wereldwijde zorgen
Een afname van de Chinese vraag heeft directe gevolgen voor landen die naar China exporteren, waaronder grote delen van Azië en Afrika. Deze situatie heeft ertoe geleid dat Chinese bedrijven zich meer zijn gaan richten op internationale markten, wat heeft geleid tot wrijvingen met de Verenigde Staten en de Europese Unie over handelspraktijken. Mogelijke toekomstige invoerrechten kunnen de kosten voor consumenten wereldwijd verder opdrijven.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!