Hongaarse MOL-groep zoekt EU-financiering om oliebronnen te diversifiëren tegen 2026
Key takeaways De MOL-groep, Hongarije’s enige raffinaderij van Russische ruwe olie, wil niet langer afhankelijk zijn van Moskou door EU-financiering te krijgen om over te schakelen op alternatieve importeurs. György Bacsa, MOL’s executive
Key takeaways
- De Hongaarse MOL-groep wil niet langer afhankelijk zijn van Moskou en wil EU-financiering krijgen om over te schakelen op alternatieve importeurs.
- De Hongaarse raffinaderijen zouden eind 2026 onafhankelijk van Russische ruwe olie kunnen werken, maar er is financiële steun van de EU nodig om de raffinaderijen aan te passen zodat ze verschillende soorten ruwe olie kunnen verwerken.
- Aan de aanpassing van de raffinaderijen van MOL hangt een prijskaartje van 500 miljoen dollar en het bedrijf stelt voor “een paar honderd miljoen” aan EU-steun te ontvangen.
De MOL-groep, Hongarije’s enige raffinaderij van Russische ruwe olie, wil niet langer afhankelijk zijn van Moskou door EU-financiering te krijgen om over te schakelen op alternatieve importeurs. György Bacsa, MOL’s executive vice president voor strategische operaties, benadrukte dat het bedrijf bereid is om zijn oliebronnen te diversifiëren vóór de EU deadline van 2027 voor het stopzetten van de aankoop van Russische olie. Dit meldt Politico.
Bacsa voorspelde dat de Hongaarse raffinaderijen eind 2026 onafhankelijk van Russische ruwe olie zouden kunnen werken. Hij benadrukte echter de noodzaak van financiële steun van de EU en noemde een prijskaartje van 500 miljoen dollar voor de aanpassing van de raffinaderijen van MOL om verschillende soorten ruwe olie te verwerken. Bacsa stelde voor om “een paar honderd miljoen” aan EU-steun te ontvangen om deze overgang te vergemakkelijken.
Overgangsuitdagingen
MOL heeft ook raffinaderijen in Slowakije die Russische ruwe olie verwerken. Momenteel komen deze raffinaderijen niet in aanmerking voor EU-steun, ondanks het belang ervan voor de ontkoppeling van de Russische bevoorrading en het waarborgen van de bevoorradingszekerheid. Bacsa betreurt het gebrek aan financiële steun en stelt dat MOL in haar eigen tempo en binnen haar budgettaire beperkingen doorgaat.
Hongarije is een van de weinige EU-landen die Russische olie mogen importeren. Hoewel het blok in 2022 een verbod op de invoer over zee heeft ingevoerd, heeft het uitzonderingen toegestaan voor olie die via pijpleidingen naar landen als Hongarije stroomt die sterk afhankelijk zijn van de aanvoer uit Moskou. Deze tijdelijke uitzondering heeft tot kritiek geleid omdat Hongarije weinig geneigd is om zijn afhankelijkheid van Russische olie te verminderen en zelfs te vergroten.
EU-druk en regionale verschillen
Bacsa toonde zich bezorgd dat de EU een definitieve einddatum zou kunnen opleggen of in de tussentijd strengere maatregelen zou kunnen nemen. Hij benadrukte het risico dat de tijdelijke uitzondering afloopt zonder dat er een levensvatbare oplossing is voor de aanvoer van concurrerend geprijsde ruwe olie op lange termijn.
Deze ongerustheid wordt nog vergroot door de belofte van de aanstaande energiechef om een routekaart uit te stippelen voor het stopzetten van de resterende Russische aankopen van fossiele brandstoffen door het blok. Bacsa waarschuwde dat dit plan rekening moet houden met regionale verschillen in de afhankelijkheid van EU-invoer en benadrukte de unieke uitdagingen waarmee landen als Slowakije en Hongarije worden geconfronteerd. Hij bekritiseerde het schijnbare gemak waarmee West-Europese landen, zoals Denemarken, deze overgang waarnemen.
Huidige importen en contracten
In de huidige context blijft Boedapest voor zijn energiebehoeften sterk afhankelijk van Moskou. Terwijl Centraal-Europese landen zoals Tsjechië hun import van Russische ruwe olie aanzienlijk hebben verminderd, heeft Hongarije zijn brandstofaankopen uit Rusland aanzienlijk verhoogd. Bovendien heeft Hongarije nieuwe overeenkomsten gesloten met Gazprom, de grootste Russische gasexporteur, voor leveringen op beperkte termijn.
MOL heeft een lopend contract met Lukoil, een van de grootste particuliere Russische oliebedrijven, voor de levering van ruwe olie. Dit contract loopt af in juni 2025. Volgens Bacsa is het bedrijf bereid dit contract te verlengen, mits de wetgeving dat toestaat.
Toekomstige onzekerheid en implicaties
De voortdurende import wordt volgens experts deels toegeschreven aan de lagere prijzen die Hongarije krijgt voor Russische ruwe olie. Fitch Ratings meldt dat de Hongaarse regering indirect bijna een derde van de aandelen van MOL in handen heeft en het bedrijf onverhoopte belastingen heeft opgelegd, wat miljarden oplevert om de begroting van het land te ondersteunen.
In juli werd deze regeling mogelijk bemoeilijkt door sancties van Oekraïne tegen Lukoil. Hierdoor mocht het bedrijf geen gebruik meer maken van Oekraïens grondgebied voor het transport van voorraden, wat de uitvoering van MOL’s contracten onder druk zette. MOL loste dit probleem echter op door een overeenkomst te sluiten met de goedkeuring van Oekraïne om het eigendom van de Russische olie over te nemen wanneer deze Oekraïne binnenkomt.
Deze strategie kan echter onvoldoende blijken voor de EU. In een briefing voor de nieuwe energiecommissaris, Dan Jørgensen, wordt aangegeven dat hij de import van MOL via Oekraïne als Russische olie zou kunnen bestempelen. De Europese Commissie heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar over deze kwestie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!