Verenigd Koninkrijk overweegt verbod op sociale media voor jongeren onder de 16
Key takeaways Volgens de Britse minister van Technologie Peter Kyle wordt er momenteel nagedacht over een mogelijk verbod op sociale media voor personen onder de 16 jaar. Tijdens een uitzending van BBC Radio 4’s Today programma, verklaarde Ky
Key takeaways
- Het Verenigd Koninkrijk overweegt een verbod op sociale media voor personen onder de 16 jaar.
- Er komt verder onderzoek naar de effecten van technologie zoals smartphones en sociale media op jongeren.
- Er wordt ook overwogen om de Online Safety Act (OSA) te versterken om een uitgebreide zorgplicht voor techbedrijven in te stellen.
Volgens de Britse minister van Technologie Peter Kyle wordt er momenteel nagedacht over een mogelijk verbod op sociale media voor personen onder de 16 jaar. Tijdens een uitzending van BBC Radio 4’s Today programma, verklaarde Kyle dat hij zich inzet voor de bescherming van online gebruikers, in het bijzonder kinderen, en benadrukte hij dat hij bereid is om de nodige acties te ondernemen om dit doel te bereiken.
Kyle kondigde ook plannen aan voor verder onderzoek naar de effecten van technologie zoals smartphones en sociale media op jongeren, waarbij hij verwees naar het gebrek aan definitief peer-reviewed bewijs over het onderwerp. Hij schetste zijn prioriteiten in een “strategische intentieverklaring” gericht aan Ofcom, de regelgevende instantie op het gebied van telecommunicatie die uitgebreide bevoegdheden krijgt onder de Online Safety Act (OSA).
Steun voor versterking van de OSA
De Molly Rose Foundation, een campagnegroep die opkomt voor online veiligheid, sprak haar steun uit voor de mogelijke assertiviteit van Ofcom, maar benadrukte de noodzaak om de OSA te versterken. Ze benadrukten hun onderzoek waaruit blijkt dat het publiek en de ouders een bijgewerkte wet steunen die een uitgebreide zorgplicht voor techbedrijven vastlegt en ze drongen aan op snelle actie van de premier om deze wetgevende inspanning te voltooien.
Iona Silverman, een juridisch expert van het advocatenkantoor Freeths, karakteriseerde een mogelijk verbod op sociale media als een beperkte maatregel om een groot probleem aan te pakken. Ze stelde dat tieners waarschijnlijk alternatieve manieren zouden vinden om toegang te krijgen tot potentieel schadelijke online inhoud en benadrukte de noodzaak van een bredere maatschappelijke verschuiving naast wetgeving die gelijke tred houdt met de technologische vooruitgang.
Verenigd Koninkrijk verzamelt meer bewijs
Na de aankondiging van Australië van voorgestelde wetgeving om kinderen onder de 16 te verbannen van sociale media, erkende Kyle dat alle opties op tafel liggen voor het Verenigd Koninkrijk, maar hij gaf aan meer bewijs te willen verzamelen voordat hij verder gaat. Hij benadrukte ook zijn inzet om ervoor te zorgen dat Ofcom effectief gebruik maakt van de bevoegdheden die worden toegekend door de OSA, die volgend jaar van kracht wordt.
De OSA dwingt techbedrijven om meer verantwoordelijkheid te nemen voor content op hun platforms om kinderen te beschermen tegen bepaald legaal maar potentieel schadelijk materiaal. Kyle heeft aangegeven dat hij verwacht dat er bewijs komt waaruit blijkt dat techbedrijven robuuste leeftijdscontrolesystemen implementeren en dat er een verschuiving plaatsvindt in de richting van het inbouwen van veiligheidsmaatregelen vanaf het begin van de ontwikkeling van platforms. Niet-naleving van de OSA kan leiden tot aanzienlijke boetes, die kunnen oplopen tot miljarden ponden voor sociale media en messaging platforms.
Critici roepen op tot verdere actie
Ondanks deze veranderingen houden critici vol dat verdere actie noodzakelijk is. In februari zei de moeder van Brianna Ghey, wiens tienerdochter werd vermoord, tegen de BBC dat ze vindt dat de huidige wetgeving niet ver genoeg gaat.
Er zijn ook discussies ontstaan over strengere controle op het smartphonegebruik door jongeren. Het parlement buigt zich momenteel over een wetsvoorstel voor privéleden gericht op het verbeteren van de online veiligheid van kinderen, met onder andere inbreng van Healthcare Professionals for Safer Screens, een organisatie die pleit voor beperkingen op smartphonegebruik bij kinderen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!