logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Griekenland rondt succesvolle privatisering van nationale bank af en haalt 690 miljoen euro op

Key takeaways Griekenland heeft zijn bankprivatiseringsprogramma na de crisis afgerond met de succesvolle verkoop van een belang van 10 procent in de Nationale Bank (NBG). De transactie trok veel belangstelling van investeerders en bracht uiteindelij


  • Oct 05 2024
  • 0
  • 3613 Views
Griekenland rondt succesvolle privatisering van nationale bank af en haalt 690 miljoen euro op

Key takeaways

  • Het Griekse bankprivatiseringsprogramma na de crisis is afgerond met de succesvolle verkoop van een 10 procent-belang in de Nationale Bank (NBG).
  • De transactie bracht 690 miljoen euro op en zal bijdragen aan de vermindering van de Griekse overheidsschuld.
  • HFSF, het Griekse reddingsfonds voor banken onder staatstoezicht, beheerde de verkoop van 91,4 miljoen aandelen NBG tegen 7,55 euro per stuk.

Griekenland heeft zijn bankprivatiseringsprogramma na de crisis afgerond met de succesvolle verkoop van een belang van 10 procent in de Nationale Bank (NBG). De transactie trok veel belangstelling van investeerders en bracht uiteindelijk 690 miljoen euro op. Dit kapitaal zal bijdragen aan de voortdurende inspanningen van Griekenland om zijn aanzienlijke overheidsschuld te verminderen, die een aanzienlijk punt van zorg blijft binnen de eurozone.

Het Griekse reddingsfonds voor banken, HFSF, beheerde de verkoop van 91,4 miljoen aandelen in NBG, de op één na grootste bank van het land naar marktwaarde. De aandelen werden aangeboden tegen 7,55 euro per stuk via een combinatie van bookbuilding en een openbaar bod dat woensdag werd afgesloten. Deze waardering lag in het midden van de initiële prijsvork die was vastgesteld tussen 7,30 en 7,95 euro per aandeel.

Details van de verkoop

HFSF meldde een robuuste vraag van zowel binnenlandse als internationale beleggers, waarbij het aanbod aanzienlijk overtekend werd met een factor 12. HFSF is opgericht in 2010 en is vorig jaar begonnen met het afstoten van zijn belangen in de vier grootste banken van Griekenland. Dit volgde op een injectie van ongeveer 50 miljard euro om deze kredietverstrekkers te steunen tijdens de financiële crisis die Griekenland tussen 2009 en 2018 in zijn greep hield.

Na deze laatste transactie zal HFSF haar resterend belang van 8,4 procent in de National Bank overdragen aan het Griekse staatsinvesteringsfonds. Eerdere desinvesteringen door HFSF omvatten de verkoop van belangen in Eurobank, Alpha Bank en een deel van National Bank eind vorig jaar. Daarnaast verkocht het fonds eerder dit jaar een belang van 27 procent in Piraeus Bank. Deze acties werden door beleggers gezien als indicatoren van het economisch herstel van Griekenland, hoewel veel gewone burgers blijven worstelen met de blijvende gevolgen van de crisis.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image