logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Russische droogte bedreigt zaaien wintergewassen en oogst volgend jaar

Key takeaways De ernstige droogte in Rusland vormt een grote bedreiging voor het inzaaien van wintergewassen en kan de oogst van volgend jaar aanzienlijk beïnvloeden. Deze situatie is vooral zorgwekkend omdat Rusland ’s werelds grootste exporte


  • Sep 28 2024
  • 11
  • 3785 Views
Russische droogte bedreigt zaaien wintergewassen en oogst volgend jaar

Key takeaways

  • Het plantpercentage voor tarwe is gedaald tot het laagste niveau in 11 jaar.
  • Rusland wordt geconfronteerd met een mogelijk dramatisch scenario voor de wintergewassen, vooral in de regio’s Volgograd en Saratov.
  • Voorspeld wordt dat de tarweoogst volgend jaar moeilijk zal zijn door de kritieke droogte.

De ernstige droogte in Rusland vormt een grote bedreiging voor het inzaaien van wintergewassen en kan de oogst van volgend jaar aanzienlijk beïnvloeden. Deze situatie is vooral zorgwekkend omdat Rusland ’s werelds grootste exporteur van tarwe is.

Adviesbureaus en leidinggevenden in de landbouwsector maken zich zorgen over de erbarmelijke omstandigheden. Sovecon merkte bijvoorbeeld op dat het plantpercentage voor tarwe is gedaald tot het laagste niveau in 11 jaar, waardoor er ernstige twijfels zijn over de graanoogst van 2025. Deze bezorgdheid werd weerspiegeld in de tarweprijzen in Chicago, die kortstondig het hoogste punt in bijna twee weken bereikten voordat ze weer daalden door de onzekerheid over de vraag.

Voorspellingen voor droogte en graanoogst

Experts zoals Dmitry Rylko, hoofd van adviesbureau IKAR, benadrukken de extreme uitdagingen voor wintergewassen en waarschuwen voor een mogelijk dramatisch scenario. Hij wijst erop dat de regio’s Volgograd en Saratov, de op drie en zes na grootste graanproducerende gebieden van Rusland, bijzonder kwetsbaar zijn. Kirill Yershov, CEO van Aeon Agro, die uitgestrekte gebieden teelt in de regio’s Penza en Saratov, deelt dezelfde mening. Hij voorspelt problemen met de tarweoogst volgend jaar, omdat de situatie kritiek droog is en er minder geplant is dan vorig jaar.

Alexander Pryanishnikov van Shchelkovo Agrokhim, een fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen, bevestigt deze bezorgdheid. Hij benadrukt de ongekende zaaitempo’s in de regio’s Penza, Saratov en Mordovia als gevolg van de extreme weersomstandigheden. Zijn jarenlange ervaring met wintergewassen heeft nog nooit zo’n ontmoedigend scenario gezien.

Invloed van zwaar weer op het Russische landbouwlandschap

Het landbouwlandschap in Rusland werd dit jaar gekenmerkt door zware weersomstandigheden, variërend van vroege voorjaarsvorst tot langdurige droogte en zware regenval, die de belangrijkste landbouwgebieden van het land hebben getroffen. Terwijl de zuidelijke regio’s en de regio’s langs de Volga te kampen hebben met aanhoudende droogte die naar verwachting nog twee weken zal aanhouden, worden verschillende graanproducerende regio’s in Siberië geconfronteerd met een noodsituatie als gevolg van stortregens.

Na een record graanoogst van 158 miljoen ton in 2022 is de oogst in Rusland gedaald. Vorig jaar werd 148 miljoen ton geoogst en dit jaar wordt een verdere daling tot 132 miljoen ton verwacht. IKAR heeft zijn prognose voor de Russische tarweoogst dit jaar bijgesteld van 82,2 miljoen ton naar 81,8 miljoen ton, en de totale graanoogst van 125 miljoen ton naar 124,5 miljoen ton, wat de ernst van de situatie weerspiegelt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image