logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Australische rechter wijst rechtszaak af die beweert dat Bayers onkruidverdelger Roundup bloedkanker veroorzaakt

In een belangrijke uitspraak heeft een Australische rechter een collectieve rechtszaak verworpen waarin wordt beweerd dat de onkruidverdelger Roundup van Bayer non-Hodgkin lymfoom, een soort bloedkanker, kan veroorzaken. De rechtszaak, aangespannen d


  • Jul 27 2024
  • 36
  • 4223 Views
Australische rechter wijst rechtszaak af die beweert dat Bayers onkruidverdelger Roundup bloedkanker veroorzaakt

In een belangrijke uitspraak heeft een Australische rechter een collectieve rechtszaak verworpen waarin wordt beweerd dat de onkruidverdelger Roundup van Bayer non-Hodgkin lymfoom, een soort bloedkanker, kan veroorzaken.

De rechtszaak, aangespannen door Maurice Blackburn tegen dochterondernemingen van Bayer, beweerde dat het actieve ingrediënt in Roundup, glyfosaat, NHL veroorzaakte bij meer dan 1000 eisers. Rechter Michael Lee van het Australische federale gerechtshof wees de zaak echter af op basis van een beoordeling van drie soorten wetenschappelijke studies: epidemiologisch, dierstudies en mechanistisch bewijs.

Volgens rechter Lee “is het in deze procedure niet bewezen op basis van een afweging van waarschijnlijkheden… dat gedurende de relevante periode het gebruik van of de blootstelling aan Roundup-producten het risico van een individu op het ontwikkelen van NHL deed toenemen”.

Bedrijf is van plan gebruik te maken van uitspraak

Bayer, een Duits chemisch en farmaceutisch bedrijf, heeft lang volgehouden dat Roundup en glyfosaat veilig zijn. Het bedrijf is van plan om deze uitspraak te gebruiken in soortgelijke zaken die in de Verenigde Staten worden uitgevochten.

“We zullen natuurlijk proberen om de conclusie van de zeer wetenschappelijk onderbouwde benadering van het Australische rechtssysteem te gebruiken in de rechtszaak in de VS,” zei Philipp Blank, een woordvoerder van Bayer.

De uitspraak is belangrijk omdat deze komt op een moment dat Bayer wordt geconfronteerd met meer dan 50.000 uitstaande claims tegen Roundup in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft gezegevierd in 14 van de laatste 20 rechtszaken in de VS, maar heeft de afgelopen jaren een reeks verliezen geleden, met meer dan 4 miljard dollar aan toegekende schadevergoedingen.

Reacties van boeren

In tegenstelling tot de VS worden class actions in Australië niet beslist door een jury. Verwacht wordt dat Bayer deze uitspraak zal gebruiken als bewijs dat zijn producten veilig zijn en dat het Australische regelgevende kader robuust is.

De National Farmers’ Federation heeft de uitspraak verwelkomd en verklaard dat het de veiligheid van onkruidverdelgers op basis van glyfosaat voor boeren versterkt. “Dit is een overwinning voor Australische boeren,” zei Warren Inwood, een manager van Bayer in Australië.

Roundup wordt al sinds de jaren 1970 wereldwijd gebruikt en ligt onder vuur sinds het agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 concludeerde dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen.

Key Takeaways

– Een Australische rechter heeft een collectieve rechtszaak verworpen waarin wordt beweerd dat Roundup bloedkanker veroorzaakt.
– De uitspraak is gebaseerd op wetenschappelijke studies, waaronder epidemiologisch, dierlijk en mechanistisch bewijs.
– Bayer is van plan om de uitspraak te gebruiken in soortgelijke zaken die in de Verenigde Staten worden uitgevochten.
– Het bedrijf is geconfronteerd met meer dan 4 miljard dollar aan schadevergoedingen die zijn toegekend in recente rechtszaken in de Verenigde Staten.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image