logologo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Online valse ziektebriefjes kopen: welk risico loop je?

HLN.be meldt dat er een site bestaat waarop je valse doktersbriefjes kunt kopen. Vanzelfsprekend is dat niet toegelaten. Wie dat toch doet, kan zijn job verliezen. En er zijn nog consequenties. In het nieuws: Je kunt heel eenvoudig online een vals do


 • Feb 28 2024
 • 55
 • 3154 Views
Online valse ziektebriefjes kopen: welk risico loop je?

HLN.be meldt dat er een site bestaat waarop je valse doktersbriefjes kunt kopen. Vanzelfsprekend is dat niet toegelaten. Wie dat toch doet, kan zijn job verliezen. En er zijn nog consequenties.

In het nieuws: Je kunt heel eenvoudig online een vals doktersbriefje kopen. Je hoeft enkel een reeks vragen te beantwoorden, waaronder wat de “gezondheidsklachten” zijn.

 • Na het invullen van de vragenlijst, betaal je de site een vergoeding. Je kunt onder meer zelf kiezen hoelang je “ziek” bent.
 • Enkele minuten later ontvang je een vals doktersattest. Op het briefje zie je onder meer de naam van een onbestaande dokter en het ziekenhuis waar hij zogezegd werkt. Dat kan bijvoorbeeld het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen zijn.

Niet zonder risico’s

Duiding: Het klinkt ongetwijfeld aanlokkelijk om een vals doktersbriefje te kopen, zodat je kunt genieten van enkele dagen extra vakantie. Maar wie zo’n vals document aan zijn werkgever bezorgt, kan zijn job verliezen.

 • “De werkgever kan in principe die persoon ontslaan om dringende redenen”, verduidelijkt Filip Tilleman, advocaat arbeidsrecht, tegenover HLN.be. “Dat betekent dat de werknemer het bedrijf onmiddellijk moet verlaten zonder enige vergoeding. De RVA zal geen werkloosheidsvergoeding toekennen en potentieel kan er ook een klacht worden neergelegd wegens schriftvervalsing.” Op schriftvervalsing staan er celstraffen van 5 tot 10 jaar.
 • Hoe dan ook kan een werkgever bij twijfel van ziekte een controlearts inschakelen. Die is vrij om te kiezen op welke dokter hij een beroep doet. De werknemer mag niet weigeren om de controlearts te ontvangen of zich door hem te laten onderzoeken.
  • Die arts moet wel gerechtigd zijn om de geneeskunde uit te oefenen en hij moet 5 jaar ervaring hebben als huisarts of een daarmee vergelijkbare praktijk, lezen we op de site van de hr-specialist Partena.

Geen doktersbriefje nodig bij 1 dag afwezigheid

Vergeet niet: Wie in een bedrijf met meer dan 50 werknemers werkt, moet geen ziektebriefje meer binnenbrengen bij een dag afwezigheid. Die regeling is sinds 28 november 2022 van kracht. In kleine en middelgrote ondernemingen bestaat het doktersattest voor één dag wel nog.

 • Je kunt zo tot drie keer per jaar afwezig zijn zonder een ziektebriefje te hoeven voorleggen. Het mag hier niet gaan om drie opeenvolgende dagen. Het gaat dus om een eendagsziekte of om de eerste ziektedag van een langere periode. Als je langer ziek bent, heb je alsnog een attest nodig.

Enkele cijfers: Sinds de invoering van die nieuwe regeling is het kort ziekteverzuim niet toegenomen, leren cijfers van het hr-dienstenbedrijf SD Worx. Meer zelfs, het kortverzuim is in 2023 voor het eerst in tien jaar afgenomen.

 • Een op drie Belgen (31%) was in 2023 geen enkele dag afwezig door ziekte van korte of middellange duur. Dat is beter dan in 2022. Toen was dat het geval voor 29 procent van de medewerkers.
 • SD Worx verduidelijkt dat vorig jaar 3,24 procent van de werkdagen verloren is gegaan door kort ziekteverzuim. Dat is wel nog boven het niveau van 2021 en de jaren ervoor, toen dat cijfer onder de 3 procent bleef.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites