Stellendam - Er komen drukke tijden aan voor Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam. Tot aan de zomervakantie van 2024 heeft de vereniging nog een vol muzikaal programma, waarbij u natuurlijk van harte wordt uitgenodigd om het orkest te komen beluisteren. Wees welkom op zaterdag 20 april of bij het jeugdfestival op 13 april aanstaande. Lees meer >>

Vervolg

Op zaterdag 20 april komt het Gelders Fanfare Orkest op visite. Tijdens het laatstgehouden Wereld muziekconcours in Kerkrade in 2022 werden zij nipt tweede in de concertdivisie met een verschil van 0,08 punten t.o.v. de wereldkampioen uit Achel (B).

Het Gelders Fanfare Orkest (GFO) is opgericht in 1988 en bestaat uit ongeveer vijfenzestig enthousiaste leden De leden zijn gevorderde amateurs, conservatoriumstudenten en beroepsmusici die lid zijn geworden van het GFO uit enthousiasme voor hun instrument en voor de fanfaremuziek. Behalve in het GFO spelen de leden veelal bij de muziekvereniging in hun eigen woonplaats. Het GFO promoot het fanfareorkest en de fanfaremuziek. Bijvoorbeeld door het verstrekken van compositieopdrachten en het spelen van werken van nieuwe componisten.

De muzikale band tussen de beide orkesten gaat terug tot 1992 toen beide orkesten deelnamen aan het Topconcours in Arnhem waar om de Nederlandse titel werd gestreden. Ook was het orkest al eens eerder te gast bij De Hoop. Op dit moment wordt er samengewerkt aan een project waarbij een Engels componist een compositie gaat schrijven die door beide orkesten in première zal worden gebracht. Hierbij hoort ook een educatief project voor aankomende componisten en dirigenten van verschillende conservatoria, waarin beide orkesten participeren.

Op het programma op 20 april staan een aantal zeer bijzondere werken: Fanfareorkest De Hoop speelt het zeer uitdagende werk “Derivations” van Marco Putz, een werk wat in 2005 verplicht werk was tijdens het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Daarnaast speelt het orkest een programma met o.a. een klassieke Fanfare Ouverture van Paul Gilson, Muziek van Astor Piazolla, Klezmer muziek, en een zeer swingende bewerking van 3 pianosonate thema’s van Beethoven.

Het GFO speelt o.a. een openingsfanfare van John Mackey, het spectaculaire werk “Not Before Time” van Philip Sparke, “Mastare Alla Soka Dig” van Rob Goorhuis gebaseerd op een oud Noors kerklied en het oorspronkelijk voor Brassband geschreven werk “Trance” van Thomas Doss.

Het belooft een zeer mooie muzikale avond van deze beide Top-fanfareorkesten te worden.

Het concert vindt plaats in MFG De Dorpstienden, Dorpstienden 4 in Ouddorp (ZH) en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.15 uur. Kaarten kosten 10 Euro en zijn alleen aan de kassa van de zaal verkrijgbaar.

Ook de jeugdleden van de Hoop zitten niet stil; zij organiseren een week eerder, op 13 april een jeugdfestival in samenwerking met muziekuitgeverij Himalaya Music in ’t Haegse Huus in Stellendam. Naast dat zij zelf deelnemen, zijn er nog 5 jeugdorkesten uit de regio die hun muzikale kunsten aan u vertonen deze ochtend. Het festival begint om 09.30 uur en is rond 13.00 afgelopen.

Op vrijdag 26 april, de avond voor Koningsdag, verleent de vereniging haar medewerking aan het traditionele Koningsdagconcert in het Haegse Huus in Stellendam, met aansluitend de lampionoptocht (alleen bij mooi weer). In het voorprogramma van het Koningsdagconcert speelt de jeugd. LET OP: Dit keer dus niet op Koningsdag zelf, maar de avond voorafgaand.

Op Koningsdag tijdens de aubade in Stellendam en bij de dodenherdenking op 4 mei in Melissant zorgen ensembles van het orkest voor de muzikale omlijsting.

Verder is het orkest uitgenodigd op 25 mei om samen met Muziekvereniging Eendracht uit Den Ilp en het Nationaal Jeugd Fanfareorkest een galaconcert te verzorgen in Theater De Kunstgreep in Oostzaan (NH) als afsluiting van het Trilveen festival.

Als afsluiting van het seizoen organiseert het orkest op 6 juli ’s middags een Muziekfestival op het plein voor de Houten Kaap in Ouddorp m.m.v. een aantal zusterverenigingen uit de regio.

Tekst en foto's: Fanfareorkest De Hoop Stellendam