logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

De Hypotheekshop: ‘Hypotheekrente lager en stabieler’

De hypotheekrente is dit jaar uitermate stabiel. Terugkijkend is dat eigenlijk al sinds 2016 het geval, onderbroken door relatief korte perioden van stijging of daling. Dat is volgens De Hypotheekshop een opvallend verschil met de jaren daarvoor (ren


  • Jul 26 2024
  • 36
  • 4301 Views
De Hypotheekshop: ‘Hypotheekrente lager en stabieler’

De hypotheekrente is dit jaar uitermate stabiel. Terugkijkend is dat eigenlijk al sinds 2016 het geval, onderbroken door relatief korte perioden van stijging of daling.

Dat is volgens De Hypotheekshop een opvallend verschil met de jaren daarvoor (rentedata beschikbaar vanaf 1965, dus bijna zestig jaar), waarin de hypotheekrente continu in beweging was en de schommelingen groter waren. Naast de sinds de jaren tachtig dalende hypotheekrente lijkt stabilisering daarom een tweede langjarige trend die gaande is op het vlak van de hypotheekrente.

Trend 1: dalende hypotheekrente

Volgens economen heeft de dalende rente met verschillende factoren te maken. Ten eerste groeit de wereldeconomie langzamer, waardoor bedrijven en mensen minder geld lenen voor investeringen en aankopen. Centrale banken verlagen de rente om de economie te stimuleren en lenen aantrekkelijker te maken. Daarnaast sparen mensen meer, vooral omdat de bevolking ouder wordt. Oudere mensen geven minder uit en sparen meer voor hun pensioen, waardoor er minder geld wordt uitgegeven. Technologische vooruitgang speelt ook een rol. Bedrijven hebben minder kapitaal nodig voor investeringen omdat processen efficiënter worden door technologie en automatisering. Bovendien hebben centrale banken grote hoeveelheden obligaties opgekocht om de economie te ondersteunen. Dit heeft de rente verder naar beneden gedrukt. Deze factoren samen zorgen voor een structureel lagere rente, waardoor lenen goedkoper wordt maar sparen ook minder oplevert.

Trend 2: stabilisering hypotheekrente

Het stabiliseren en het dalen van de hypotheekrente vertonen gelijkenissen in het verloop ervan. De stabilisering lijkt echter ook na de grote stijging van de hypotheekrente in 2022 (ruim drie procentpunt) verder door te zetten. Een opvallende ontwikkeling omdat de basis van de hypotheekrente – de rente op de kapitaalmarkt – gevoelig is voor politieke en economische onrust in de wereld. Hoogstwaarschijnlijk werd deze gevoeligheid de afgelopen jaren gedempt door het opkoopprogramma van de ECB. De bank is daarmee inmiddels gestopt en is bezig met de afbouw van de portefeuille met opgekochte staatsobligaties. Een andere factor die dempend werkt is het grote aantal geldverstrekkers. Dat werkt twee kanten op. Door de concurrentie kan een te grote verhoging een aanbieder uit de markt prijzen. De marges die geldverstrekkers momenteel maken op hypotheken zijn mede hierdoor het laagst in 15 jaar. Daarnaast worden verhogingen en verlagingen gespreid in de tijd doordat aanbieders elk hun eigen tempo hebben waarin rentewijzigingen worden doorgevoerd.

Positief

De Hypotheekshop: “De stabiliteit en de historisch lage hypotheekrente zijn positief voor huizenbezitters en -kopers. Het brengt rust en vertrouwen in de oververhitte koopwoningmarkt, die kampt met aanhoudende schaarste. De verwachting van economen tot eind 2025 is dat zowel de korte als de (middel)lange hypotheekrente zullen dalen. Vooral een daling van de korte hypotheekrente is belangrijk voor de woningmarkt, omdat die de doorstroming op gang houdt. Doorstromers krijgen zowel in de overbruggingsfinanciering als in de oude hypotheek (bij meeneemhypotheken) tijdelijk te maken met de korte rente, die gemiddeld nog altijd op 5 tot 6% staat.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image