logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

AFM formuleert handvatten voor verkort hypotheekadvies

KPMG concludeerde begin dit jaar dat een efficiƫnter aanvraagproces het advies voor verduurzaming kan verkorten. In een reactie hierop onderschrijft de AFM nu dat dienstverlening op maat in het belang van de klant kan zijn en dat hiermee aan de zorgp


  • Aug 30 2024
  • 51
  • 3337 Views
AFM formuleert handvatten voor verkort hypotheekadvies

KPMG concludeerde begin dit jaar dat een efficiënter aanvraagproces het advies voor verduurzaming kan verkorten. In een reactie hierop onderschrijft de AFM nu dat dienstverlening op maat in het belang van de klant kan zijn en dat hiermee aan de zorgplicht als bedoeld in de Wft kan worden voldaan.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft handvatten voor advies of dienstverlening op maat bij aanvullend hypothecair krediet voor bepaalde duurzaamheidsmaatregelen. Dienstverlening op maat kan volgens de toezichthouder zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het advies leiden tot een kostenbesparing. Zo mag er onder meer informatie worden gebruikt die bij de eerder afgesloten hypotheek is opgevraagd. Ook mag de adviseur gebruik maken van informatie die eerder door andere hypotheekadviseurs is ingewonnen bij het afsluiten van een eerdere hypotheek, mits die informatie voldoende actueel en informatief is.

Het is aan de adviseur om te beoordelen of bepaalde onderwerpen toch nader uitgevraagd dienen te worden. “Als bijvoorbeeld de klant bij het afsluiten van de bestaande hypotheek het overlijdensrisico volledig heeft afgedekt omdat hij eenverdiener is en zijn partner wil behoeden voor een restschuld bij overlijden, dient u na te gaan of de klant gelet op de verhoging van de hypothecaire lening deze volledige dekking wil behouden”, aldus de toezichthouder.

Handvatten voor adviseurs

Sinds 2021 kunnen consumenten zonder advies hun bestaande hypotheek verhogen voor bepaalde energiebesparende maatregelen tot 25.000 euro. Niet iedereen is in staat om dit zonder advies te doen. Maar in die gevallen is een volledig advies niet altijd nodig, stelt de AFM vast. “In veel gevallen kan worden volstaan met dienstverlening/advies op maat. De adviseur maakt dan gebruik van informatie die eerder is ingewonnen bij het afsluiten van de bestaande hypotheek. Dit advies is goedkoper voor de klant en hiermee kan aan de zorgplicht zoals bedoeld in de Wft worden voldaan.”

Bekijk hier (pdf) het document met de handvatten die de AFM heeft geformuleerd voor adviseurs.

 

KPMG: ‘Hypotheekadvies kan goedkoper met efficiënter aanvraagproces’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image