logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

Veel starters hebben een niet-realistisch verlanglijstje

Starters op de woningmarkt hebben geen realistisch verlanglijstje als het gaat om hun eerste woning. Veel jongeren (van 17 t/m 24 jaar) blijken stevige eisen te hebben met betrekking tot onder andere de ligging van de woning en het aantal slaapkamers


  • Jul 16 2024
  • 50
  • 3933 Views
Veel starters hebben een niet-realistisch verlanglijstje

Starters op de woningmarkt hebben geen realistisch verlanglijstje als het gaat om hun eerste woning. Veel jongeren (van 17 t/m 24 jaar) blijken stevige eisen te hebben met betrekking tot onder andere de ligging van de woning en het aantal slaapkamers. In de leeftijdscategorie 25-35 jaar zijn die wensen zelfs nog iets sterker.

Dit blijkt uit onderzoek van SEH (Stichting Erkend Hypotheekadviseur), waaraan bijna 1.300 consumenten hebben deelgenomen. Vanuit het SEH-consumentenplatform LevenWonen.nl is aan starters gevraagd deel te nemen aan het onderzoek waarbij ze vragen kregen over hun kennis en wensen ten aanzien van het kopen van een eerste huis.

LevenWonen

Uit het onderzoek blijkt dat het met de kennis van de jonge starter best goed zit. “Negen op de tien respondenten behaalt minimaal de helft van het totaal aantal kennispunten”, zegt SEH-directeur Bart de Nie. “Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. De afgelopen jaren heeft SEH geïnvesteerd in het delen van kennis via LevenWonen, om te zorgen dat mensen op de woningmarkt beter geïnformeerd zijn.”

Kritisch verlanglijstje

Met de haalbaarheid van de wensen is het minder goed gesteld. Ruim een derde van de jonge starters heeft namelijk nogal wat noten op de zang. Zo verlangt ongeveer een derde van de 17-34 jarige starters een tuin van minimaal 35m2 en geeft 32% aan minimaal 3 slaapkamers te willen. Erkend hypotheekadviseur Saskia Geenen (foto), die veel starters als klanten heeft, merkt op dat 29% van de jonge starters nog studeert of korter dan een jaar is afgestudeerd. “Dan is het niet heel realistisch om te verwachten dat je een huis kunt kopen met een tuin die minstens twee keer zo groot is als je studentenkamer.”

Instant gratification

Volgens SEH staat de veeleisendheid van jonge starters het kopen van een woning in de weg. Dat merkt Geenen ook in haar dagelijks werk als hypotheekadviseur. “De hoge huizenprijzen en het lage aanbod zijn natuurlijk het grootste probleem. Maar het eisenpakket van veel jongeren is óók niet mals. Misschien is het een uiting van de cultuur van instant gratification: we willen van alles en we willen het nu. Vanwege een gedroomde, toekomstige gezinssituatie willen jonge starters dan een slaapkamer voor het eerste kind en minstens één aparte werkkamer voor thuiswerken. In de praktijk zien we dat ze deze wensen moeten bijstellen. Ik denk dat het goed is dat jongeren beseffen dat het niet realistisch is om als twintiger meteen een woning voor het leven te vinden. Overweeg om wat kleiner te beginnen en na bijvoorbeeld tien jaar door te stromen.”

Gevoelig onderwerp

In haar consumentencampagne beraadt SEH zich nu op een vervolg om het thema instant gratification onder de aandacht te brengen. Dat is geen eenvoudige opgave. De Nie: “Het is een gevoelig onderwerp. Ga maar eens tegen een groep jongeren zeggen dat hun wensen niet haalbaar zijn, dat ze te veel willen. We willen de boodschap overbrengen zonder met het vingertje te wijzen. Want we gunnen het iedereen om het huis van zijn dromen te kopen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image