logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Wonen

SVn: 'Starters gaan het nog moeilijker krijgen'

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) maakt zich ernstig zorgen over de positie van starters op de woningmarkt. Zij gaan het nog moeilijker krijgen en hebben meer hulp nodig. Dat staat in het vandaag verschenen jaarversla


  • May 07 2024
  • 39
  • 4386 Views
SVn: 'Starters gaan het nog moeilijker krijgen'

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) maakt zich ernstig zorgen over de positie van starters op de woningmarkt. Zij gaan het nog moeilijker krijgen en hebben meer hulp nodig.

Dat staat in het vandaag verschenen jaarverslag van de stichting. Uit het verslag blijkt onder meer dat SVn in 2023 21.000 leningen verstrekte die samen een waarde vertegenwoordigen van 445 miljoen euro.

Een belangrijke doelgroep voor SVn in 2023 waren starters. Veel starters krijgen de aankoop van hun eerste woning niet voor elkaar zonder Starterslening. Het aantal verstrekte Startersleningen steeg het afgelopen jaar met 67%, van 3.273 naar 5.464. “Dit laat zien dat ondersteuning van deze doelgroep in 2023 nóg belangrijker is geworden”, aldus het SVn.

De in totaal 5.464 leningen zijn verstrekt aan starters met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar. Dat is gemiddeld 2,5 jaar jonger dan starters die zonder deze hulp een eerste huis kopen (29,5 jaar). De kans op een huis is in veel gemeentes nihil voor alleenstaande starters. “Met de Starterslening lukt het hen vaker om wél om een woning te kopen. 69% van de huizenkopers met de extra lening koopt alleen, dat is twee keer zoveel als kopers die geen gebruik maken van de Starterslening.”

Gemeenten moeten stap naar voren zetten

Het huidige rijksoverheidsbeleid richt zich volgens SVn met betrekking tot wonen meer dan ooit op langetermijnoplossingen. Bestuursvoorzitter Arjen Gielen roept de landelijke overheid op om niet stil te vallen en het continueren van de woningbouw straks afhankelijk te maken van een vallend kabinet. Ook hoopt hij dat gemeenten een stap naar voren blijven zetten en vooral hele bewuste keuzes blijven maken.

“Wijs woningen bewust toe op basis van heldere criteria zoals gezinssamenstelling, inkomen en speciale behoeften”, aldus Gielen. “Leg claims bij het Rijk maar mobiliseer ook privaat geld want het Rijk zal sowieso ook ooit weer moeten bezuinigen.”

Duidelijk is dat de uitdagingen op de woningmarkt en in de energietransitie onveranderd groot en urgent zijn, en dat financieringsoplossingen daarbij een (grote) rol blijven spelen. “Tussen Rijk, provincies en gemeenten. En juist ook in de samenwerking tussen publieke organen en private partijen; SVn speelt hier een sleutelrol”, besluit Gielen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites