Coalitie doet bod: geen langstudeerboete, maatschappelijke diensttijd blijft
De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn bereid om de langstudeerboete te schrappen. Ook zal er minder bezuinigd worden op de maatschappelijke diensttijd, innovatie en wetenschappelijk onderzoek en krijgen leraren in de Randstad een hoger salari
De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn bereid om de langstudeerboete te schrappen. Ook zal er minder bezuinigd worden op de maatschappelijke diensttijd, innovatie en wetenschappelijk onderzoek en krijgen leraren in de Randstad een hoger salaris. De bezuiniging op godsdienstig onderwijs wordt uitgesteld.
Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws, dat het laatste bod van de coalitie in handen heeft.
Dit zou betekenen dat rond de 650 miljoen euro minder wordt bezuinigd. Het is nog niet duidelijk waar het geld vandaan moet komen. De oppositiepartijen zijn nu aan het overleggen of ze het voorstel accepteren. Ze hebben gevraagd om 1,3 miljard euro minder te bezuinigen, dit bod is dus de helft.
De coalitie is bereid, zo blijkt uit het document, om voor een deel aan de wensen van de vijf oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tegemoet te komen. "Met de oppositiepartijen delen we het besef dat onderwijs belangrijk is voor de toekomst van Nederland", staat in het stuk.
Geen meerderheid
Al bijna een week voert de coalitie achter gesloten deuren met de vijf oppositiepartijen overleg over het schrappen van een deel van de onderwijsbezuinigingen. De steun van de oppositie is noodzakelijk, want in de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid en acht zetels zijn niet bezet.
Als de steun van de oppositiepartijen uitblijft dreigt de hele onderwijsbegroting te sneuvelen. Dat is uitzonderlijk en in geen 100 jaar meer gebeurd.
Maandag heeft de coalitie een bod van 360 miljoen euro aan bezuinigingen in het onderwijs op tafel gelegd, veel minder dan de gevraagde 1,3 miljard euro minder die de oppositie wil. Dat scenario werd afgewezen.
Wisselende reacties
Het nieuwe bod van de coalitie wordt wisselend ontvangen bij de oppositiepartijen. CDA-leider Bontenbal ziet nog steeds ruimte tussen zijn wensen en het aanbod. ChristenUnie en JA21 zijn voorzichtig positief. D66 laat weten nog niet erg enthousiast te zijn over het voorstel van de coalitie.
Veel zal ook afhangen van de financiële onderbouwing daarvan. De 650 miljoen euro moet ergens gevonden worden en dat kan betekenen dat er op andere posten juist extra bezuinigd moet worden.