Kabinet akkoord met drie nieuwe asielwetten, nu juridisch advies gevraagd
Het kabinet is officieel akkoord gegaan met drie asielwetten van minister Faber van Asiel en Migratie. Nu gaat de Raad van State, de onafhankelijk adviseur van het kabinet, kijken of deze strengere asielwetten ook uitgevoerd kunnen worden en juridisc
Het kabinet is officieel akkoord gegaan met drie asielwetten van minister Faber van Asiel en Migratie. Nu gaat de Raad van State, de onafhankelijk adviseur van het kabinet, kijken of deze strengere asielwetten ook uitgevoerd kunnen worden en juridisch deugdelijk in elkaar zitten.
Rond half februari wordt het advies van de Raad van State verwacht en dan wordt helder of minister Faber alsnog haar voorstellen moet aanpassen. De PVV-minister heeft het vertrouwen dat haar plannen doorgaan. "Maar als de Raad van State kritiek heeft, gaan mijn juristen en ik voortvarend aan de slag. Want er moet iets gebeuren."
Effect
Eind oktober kondigde Schoof al een strenger asielbeleid aan en zei dat Faber zo snel mogelijk met een uitgewerkt plan zou komen. Het was dinsdag al duidelijk dat behalve de PVV-bewindslieden ook bewindslieden van de VVD, BBB en NSC zich konden vinden in de plannen om de instroom van asielzoekers zoveel mogelijk te beperken.
Minister Faber zegt vandaag blij te zijn dat ze nu verder kan. Ze verwacht ook dat haar plannen effect zullen hebben. "Dit is wat Nederlanders willen: een fundamentele koerswijziging in het beleid om de instroom te beperken en de terugkeer te bevorderen."
De maatregelen komen in de plaats van het omstreden staatsnoodrecht, dat het kabinet eerder wilde. Regeringspartij NSC had dermate grote bezwaren tegen dit staatsnoodrecht dat de PVV bereid was het over een andere boeg te gooien.
PVV-partijleider Wilders vindt overigens dat de partij genoeg compromissen heeft gesloten en wil niet dat de vandaag gepresenteerde plannen van Faber verder worden afgezwakt.
Er zijn trouwens grote zorgen bij hogere rechtsorganen over de vandaag gepresenteerde asielwetten. De Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak vrezen een zeer grote extra belasting voor de rechtbanken en de Immigratie- en Naturalisatiedienst, hebben ze al laten weten.
Faber heeft ondanks deze kritiek geen aanpassingen gedaan. Ze erkent dat er extra belasting zal komen bij rechtbanken en de IND. "Maar alle begin is moeilijk, nu loopt het ook vast."