logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Politiek

Adviseurs kabinet kraken voornemen kabinet: gebruik geen noodwet voor asiel

Het kabinet kan geen beroep doen op een crisistoestand om noodmaatregelen te nemen die het asielbeleid aanscherpen. Dat hebben ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken geschreven, blijkt uit de stukken die premier Schoof naar de Tweede Ka

door: nos.nl

  • Sep 19 2024
  • 0
  • 0 Views
Adviseurs kabinet kraken voornemen kabinet: gebruik geen noodwet voor asiel

Het kabinet kan geen beroep doen op een crisistoestand om noodmaatregelen te nemen die het asielbeleid aanscherpen. Dat hebben ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken geschreven, blijkt uit de stukken die premier Schoof naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De ambtenaren raadden het hun minister, Judith Uitermark (NSC) af, zo komt naar voren uit de adviezen die openbaar zijn gemaakt. De stukken zijn openbaar gemaakt omdat de Kamer daarop in het debat over de Miljoenennota vanochtend had aangedrongen. Premier Schoof wilde de adviezen in eerste instantie niet delen, omdat er nog geen besluit was genomen.

De crisisbepaling kan "onder de huidige omstandigheden niet gebruikt worden", is te lezen in de stukken van de ambtenaren. "Volgens Binnenlandse Zaken is er geen sprake van een noodsituatie die de activering van artikel 110 en artikel 111 Vreemdelingenwet rechtvaardigt. Inwerkingstelling daarvan zou dan ook uit het regeerprogramma moeten worden gehaald", staat in de stukken.

Hoeden van de Grondwet

In een memo wordt de minister van Binnenlandse Zaken gewezen op haar "bijzondere verantwoordelijkheid voor het hoeden van de Grondwet en het rechtsstatelijk handelen van het bestuur". Even verderop staat dat ambtenaren de "stellige overtuiging" hebben dat regelgeving "hierover met succes zal worden aangevochten bij de rechter".

Ook schrijven ze dat "buiten het parlement om werken" alleen kan "in urgente noodsituaties". "De motivering hiervoor ontbreekt. Dan is inzet van staatsnoodrecht democratisch en rechtstatelijk niet aanvaardbaar."

Ook ambtenaren van het ministerie van Justitie twijfelen en wijzen er "met nadruk op dat het niet makkelijk zal zijn om tot een juridisch houdbare onderbouwing" te komen van de noodgreep. "Omdat het twijfelachtig is dat thans sprake is van buitengewone omstandigheden die noodzaken tot activering".

Een groot deel van de stukken is zwartgelakt:

In een ander stuk adviseren ambtenaren spoedwetgeving in te zetten in plaats van de noodgreep die het kabinet nu voorstaat. In het stuk schrijven adviseurs, onduidelijk van welk ministerie, dat voor de rechtvaardiging van noodwetgeving "onvoorspelbare, niet te beïnvloeden en externe factoren of gebeurtenissen" nodig zijn.

Het kabinet wil een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking stellen door een crisis uit te roepen. Het wil dan komen met noodwetgeving, zonder die in eerste instantie voor te leggen aan het parlement.

Met een asielcrisiswet wil het kabinet de Spreidingswet intrekken, een beslisstop op asielaanvragen invoeren, de opvang versoberen en regelen dat mensen zonder recht op verblijf desnoods gedwongen worden uitgezet.

Gisteren leidde het voornemen van noodwetging tot veel kritiek van oppositiepartijen, die vinden dat de Tweede Kamer dan buitenspel wordt gezet, omdat er alleen nog achteraf iets aan gedaan kan worden. Dat de ambtenaren, als adviseurs van het kabinet, dat ook blijken te vinden, zet het debat op scherp.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image