logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Politiek

Vandaag beëdiging kabinet-Schoof: zo ziet de dag eruit

223 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november staat vandaag een nieuwe ploeg ministers op het bordes van Paleis Huis ten Bosch. Vanaf ongeveer 10.00 uur worden eerst alle ministers een voor een beëdigd en daarna alle staatssecretarissen. D

door: nos.nl

  • Jul 02 2024
  • 33
  • 4694 Views
Vandaag beëdiging kabinet-Schoof: zo ziet de dag eruit

223 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november staat vandaag een nieuwe ploeg ministers op het bordes van Paleis Huis ten Bosch.

Vanaf ongeveer 10.00 uur worden eerst alle ministers een voor een beëdigd en daarna alle staatssecretarissen. Dat gebeurt in volgorde van anciënniteit van het ministerie (Buitenlandse Zaken bestaat bijvoorbeeld langer dan Klimaat).

De bewindspersonen leggen de eed af ("zo waarlijk helpe mij God almachtig") of de belofte ("dat verklaar en beloof ik") ten overstaan van koning Willem-Alexander. De tekst wordt niet door hem voorgelezen, dat doet de directeur van het Kabinet van de Koning.

Zestien ministers en dertien staatssecretarissen

Rond 11.00 uur verschijnen de zestien ministers, onder wie premier Schoof, dan op het bordes van het paleis in Den Haag. De dertien staatssecretarissen zijn daar niet bij en staan dus niet op de officiële bordesfoto.

Voor het kabinet-Schoof levert de PVV vijf ministers en vier staatssecretarissen. De VVD en NSC hebben vier ministers en drie staatssecretarissen en BBB twee ministers en drie staatssecretarissen.

Daarna gaan de kersverse bewindspersonen naar hun departementen voor de overdracht. De ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte IV dragen dan hun dossiers over aan de nieuwe ploeg.

Zo verwelkomt (dan) oud-premier Rutte zijn opvolger Schoof buiten bij het Torentje. De portefeuilles draagt hij vervolgens over in de Trêveszaal, de ruimte waar ook de ministerraad altijd wordt gehouden.

De eerste ministerraad van het nieuwe kabinet is al vanmiddag, zodra alle ceremoniële plichtplegingen voorbij zijn. Het kabinet gaat de zomer gebruiken om een regeerprogramma te schrijven gebaseerd op het coalitieakkoord. Maar voor het zover is, is morgen en overmorgen eerst nog het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites