logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Geld

Daling rente dagelijks opvraagbare spaarrekeningen

De gemiddelde rente voor de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) is het afgelopen kwartaal voor het eerst in vijf achtereenvolgende kwartalen weer licht gedaald. Bij de lange termijndeposito’s (LTD’s) is juist een stagnatie zichtbaar. Dat blij


  • Jul 04 2024
  • 46
  • 3409 Views
Daling rente dagelijks opvraagbare spaarrekeningen

De gemiddelde rente voor de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) is het afgelopen kwartaal voor het eerst in vijf achtereenvolgende kwartalen weer licht gedaald. Bij de lange termijndeposito’s (LTD’s) is juist een stagnatie zichtbaar.

Dat blijkt uit de ‘Spaarrente Barometer – tweede kwartaal 2024’ van MoneyView. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar is de hoeveelheid geregistreerde rentewijzigingen bij DOS in Q2 licht gestegen tot 31. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is dit een afname van het aantal wijzigingen van ruim 60%.

In één op de drie gevallen betrof het een verhoging van de spaarrente. Het gemiddelde voor een DOS met een saldo van 10.000 euro ligt momenteel op 2,45%, zo’n 0,8 procentpunt hoger in vergelijking tot exact een jaar eerder. De hoogst verkrijgbare rente (3,75%) wordt nog steeds aangeboden door het Duitse aanbieder Trade Republic. De grootbanken bivakkeren allen nog steeds in meer of mindere mate onder een rente van 2%.

Minder wijzigingen bij LTD’s

Terwijl bij DOS het aantal aanpassingen licht is gestegen, kenmerkt Q2 zich bij LTD’s door een daling van het aantal wijzigingen ten opzichte van Q1. Met in totaal iets meer dan 80 aanpassingen, gaat het om een daling van bijna 30%. Met dit aantal zit Q 2024 nog altijd in de top 5 hoogst geregistreerde aantal wijzigingen per kwartaal in de afgelopen 10 jaar.

Bijna twee derde van deze aanpassingen waren renteverhogingen. Zeven aanbieders wijzigden de rente zelfs vier keer of vaker in het eerste kwartaal waarbij het Litouwse PayRay met zeven aanpassingen in Q2 koploper is. Uiteindelijk zijn de gemiddelden voor deposito’s met een looptijd van 1, 5 of 10 jaar uiteindelijk uitgekomen op respectievelijk 2,90%, 2,62% en 2,84%.

Met 3,65% wordt de hoogste spaarrente voor een 1-jaars deposito momenteel aangeboden door de Litouwse SME Bank. Voor een looptijd van 5 jaar bedraagt de hoogste rente 3,60%. Deze rente is bij een viertal buitenlandse aanbieders verkrijgbaar, te weten Banca Progetto, Haitong Bank, Mano Bank en wederom SME Bank. Tot slot wordt ook de hoogste 10-jaars rente (3,30%) vergoed door een buitenlandse aanbieder, namelijk de Estse Bigbank. Op de Bigbank na worden de producten die momenteel de hoogste rente kennen, allemaal aangeboden door spaarplatform Raisin.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites