Frankrijk geeft Oekraïne groen licht voor inzet van langeafstandsraketten tegen Rusland
Key takeaways Franse steun Jean-Noël Barrot, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, heeft in een interview met de BBC opnieuw de onvoorwaardelijke steun van Frankrijk aan Oekraïne bevestigd. De verklaring komt nadat de VS en het VK Oekraïne toest
Key takeaways
- Frankrijk heeft zijn onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne herbevestigd na een verklaring van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
- Oekraïne mag nu langeafstandsraketten gebruiken tegen Russisch grondgebied, volgens het principe van “legitieme verdediging”, in overeenstemming met het beleid van de VS en het VK.
- Door deze beslissing staat Frankrijk op gelijke voet met de VS en het VK wat betreft militaire steun voor Oekraïne, te midden van zorgen over nucleaire escalatie vanuit Moskou.
Franse steun
Jean-Noël Barrot, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, heeft in een interview met de BBC opnieuw de onvoorwaardelijke steun van Frankrijk aan Oekraïne bevestigd. De verklaring komt nadat de VS en het VK Oekraïne toestemming gaven om raketten te gebruiken om Russisch grondgebied te bestoken. Barrot benadrukte dat westerse bondgenoten in dit conflict geen beleid van “rode lijnen” moeten voeren. Dit meldt Europe1.
Frankrijk neemt standpunt in
Tegelijkertijd kondigde de Franse minister aan dat Frankrijk Kiev nu toestaat om zijn eigen langeafstandsraketten tegen Rusland te gebruiken, onder verwijzing naar het principe van “legitieme verdediging”. Deze beslissing plaatst Frankrijk op gelijke voet met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in hun militaire steun aan Oekraïne.
De gevolgen van dit besluit
David Rigoulet-Roze, geassocieerd onderzoeker bij IRIS en gespecialiseerd in internationale kwesties, ziet deze opheffing van beperkingen als een belangrijke verschuiving in de militaire strategie van de westerse alliantie. Geconfronteerd met deze verandering heeft Moskou zijn dreigementen aan het Westen opgevoerd, met name de mogelijkheid van een nucleaire escalatie. Rigoulet-Roze lijkt echter niet gealarmeerd door deze uitspraken en omschrijft ze als angstzaaiende retoriek.
De onzekere toekomst van conflicten
De toekomst van het conflict blijft onzeker, met veel vragen over de rol van de nieuwe Amerikaanse regering. De positie van de Verenigde Staten zal volgens Rigoulet-Roze een beslissende invloed hebben op hoe het conflict zich ontwikkelt. Ondertussen probeert Frankrijk, onder leiding van Jean-Noël Barrot, zijn leiderschap in dit conflict te laten gelden en sluit het de deur niet voor het sturen van grondtroepen naar Oekraïne.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!