Jongste transitplaneet ooit gevonden: ontdekt door student
Key takeaways Het onderzoek van een postgraduaat student uit Carolina heeft geleid tot de ontdekking van de jongste planeet die ooit is ontdekt. Madyson Barber, die werkt onder leiding van Andrew Mann, universitair hoofddocent van UNC-Chapel Hill, vo
Key takeaways
- Madyson Barber heeft de jongste transitplaneet ooit ontdekt, genaamd TIDYE-1b.
- De planeet is ongeveer zo groot als Jupiter en wordt geschat op 3 miljoen jaar oud.
- De jonge leeftijd van TIDYE-1b plaatst hem in een opmerkelijk jonge categorie vergeleken met andere bekende planeten.
Het onderzoek van een postgraduaat student uit Carolina heeft geleid tot de ontdekking van de jongste planeet die ooit is ontdekt. Madyson Barber, die werkt onder leiding van Andrew Mann, universitair hoofddocent van UNC-Chapel Hill, vond de planeet met de naam TIDYE-1b, die ongeveer zo groot is als Jupiter en naar schatting 3 miljoen jaar oud is. Deze leeftijd plaatst hem in een opmerkelijk jeugdige categorie vergeleken met andere bekende planeten – vergelijkbaar met een twee weken oude zuigeling als de aarde een 50-jarige persoon zou zijn.
Het ontdekkingsproces
Barbers onderzoek, dat wordt uitgevoerd binnen Manns Young Worlds Lab, richt zich op het blootleggen van de mysteries rond de vorming van jonge planeten en hun evolutie. Het lab maakt gebruik van een observerende benadering, waarbij het licht dat door sterren wordt uitgezonden nauwkeurig wordt geanalyseerd op schommelingen die zouden kunnen wijzen op een transiterende planeet. Deze helderheidsdips, veroorzaakt door een planeet die voor zijn gastheerster langsgaat, zijn belangrijke indicatoren voor onderzoekers die op zoek zijn naar deze hemellichamen.
Ontrafelen van jonge planeten
Astronomen hebben al veel planeten geïdentificeerd die tussen de 10 en 40 miljoen jaar oud zijn, maar jongere planeten zijn moeilijk te vinden vanwege de dichte protoplanetaire schijven die sterren meestal omhullen tijdens hun eerste levensfase. TIDYE-1b draait echter om een ster met een ongebruikelijke schijf die niet goed is uitgelijnd, waardoor hij kon worden gedetecteerd. De oorzaak van deze scheefstand blijft een raadsel voor astronomen.
Toekomstige onderzoeksplannen
Verdere waarnemingen zijn gepland bij het W.M. Keck Observatorium in Hawaï en er zijn voorstellen ingediend om de James Webb ruimtetelescoop – de grootste in de ruimte – te gebruiken. Het doel van deze inspanningen is om de geheimen van TIDYE-1b en zijn oorsprong te ontrafelen en licht te werpen op de ingewikkelde processen die ten grondslag liggen aan de vorming en evolutie van planeten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!