Fed’s vertrouwen in economie: inflatie daalt, werkgelegenheid stijgt… maar zelfgenoegzaamheid is geen optie, waarschuwt Schmid
Key takeaways Jeffrey Schmid, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Kansas City, toonde zich optimistisch over het huidige economische landschap en zei dat zowel de inflatie als de werkgelegenheid zich in de richting van het gewenste niveau beweg
Key takeaways
- Inflatie en werkgelegenheid bewegen zich in de richting van het gewenste niveau.
- De recente renteverlagingen van de Fed weerspiegelen het vertrouwen in het economische traject dat wordt gedreven door volledige werkgelegenheid, afnemende inflatie en robuuste groei.
- Handhaving van de restrictiviteit van het monetaire beleid is cruciaal om zelfgenoegzaamheid te voorkomen.
Jeffrey Schmid, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Kansas City, toonde zich optimistisch over het huidige economische landschap en zei dat zowel de inflatie als de werkgelegenheid zich in de richting van het gewenste niveau bewegen. Volgens hem weerspiegelen de recente renteverlagingen het vertrouwen van de Fed in dit traject, gedreven door factoren als volledige werkgelegenheid, dalende inflatie en robuuste economische groei.
Zorgen
Schmid erkende de positieve trends, maar waarschuwde voor zelfgenoegzaamheid en benadrukte het belang van het handhaven van de restrictiviteit van het monetaire beleid. Hij benadrukte dat het pad en de uiteindelijke bestemming van de rentetarieven nog moeten worden bepaald en dat de Fed de economische indicatoren nauwlettend zal blijven volgen.
De inflatiedruk aanpakken
Schmid ging ook in op de bezorgdheid over mogelijke inflatiedruk als gevolg van grote begrotingstekorten. Hij verklaarde dat deze tekorten op zich niet noodzakelijkerwijs inflatoir zijn, maar dat de Fed vasthoudt aan haar inflatiedoelstelling van 2 procent en mogelijk aanhoudend hogere rentetarieven moet hanteren om dit doel te bereiken. Hij benadrukte de historische risico’s die verbonden zijn aan het accommoderen van tekorten door middel van lagere rentetarieven, en benadrukte dat een dergelijke aanpak vaak leidt tot meer inflatie.
Beleidsoverwegingen voor de toekomst
Met betrekking tot toekomstig overheidsbeleid verklaarde Schmid dat, totdat specifieke maatregelen met betrekking tot tarieven en immigratie worden geïmplementeerd, hun invloed op discussies over monetair beleid beperkt blijft. Hij erkende echter het potentiële belang ervan bij het beïnvloeden van werkgelegenheids- en inflatietrends, vooral onder de volgende presidentiële regering.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!