Ook in Denderleeuw blijft de deur voor Vlaams Belang potdicht, gemeente krijgt raketcoalitie
In Denderleeuw werd Vlaams Belang de grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen. Maar de partij heeft niets kunnen doen met het initiatiefrecht dat het in handen kreeg, zoals voorspeld. Key takeaways De uitslag: Vlaams Belang haalde in Denderlee
In Denderleeuw werd Vlaams Belang de grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen. Maar de partij heeft niets kunnen doen met het initiatiefrecht dat het in handen kreeg, zoals voorspeld.
Key takeaways
- In Denderleeuw moet Vlaams Belang naar de oppositiebanken, de overige partijen vormen een coalitie tegen het VB.
- Voorlopig kan Vlaams Belang enkel met een absolute meerderheid aan de macht komen, wat in Ninove gebeurde.
- Op andere plaatsen wordt er een front gevormd tegen het VB en wordt er afgewacht tot de partij het initiatiefrecht kwijt is.
De uitslag: Vlaams Belang haalde in Denderleeuw 38,3 procent van de stemmen, goed voor 12 van de 27 zetels. Dat leverde geen absolute meerderheid op. #iedereenvooruit, een brede socialistische lijst, haalde 9 zetels. Cd&v kreeg er 4 en N-VA 2.
In het nieuws: De overige partijen gaan samen om Vlaams Belang te vermijden.
- Vlaams Belang-lijsttrekker Kristof Slagmulder reikte na de verkiezingen de hand naar N-VA. Al gauw bleek dat N-VA wel wilde praten met Vlaams Belang, maar er geen coalitie mee wilde vormen. #iedereenvooruit, N-VA en cd&v wachtten af tot Vlaams Belang het initiatiefrecht kwijtraakte. Dat gebeurde op 28 oktober.
- Het heeft tot nu geduurd voordat er een akkoord bereikt kon worden: ook huidig burgemeester Jo Fonck (#iedereenvooruit) kreeg binnen de afgebakende twee weken geen bestuursakkoord rond. Er werd verder gewerkt, en onder leiding van cd&v lukte het uiteindelijk wel.
- Over de verdeling van de schepenen en hun bevoegdheden moet nog gepraat worden, dat wordt in de komende dagen geregeld. Fonck blijft burgemeester, meldt De Morgen.
- De drie partijen halen samen 15 van de 27 zetels, genoeg voor een meerderheid. Toevallig ontstaat er een afspiegelingscoalitie: Vooruit, cd&v en N-VA zitten alle drie ook in de Vlaamse regering. Maar de samenwerking is dus pure noodzaak om Vlaams Belang richting oppositie te sturen.
Kan Vlaams Belang nog iets doen?
Uitgezoomd: Het lukt opnieuw niet voor Vlaams Belang om mee te besturen.
- Voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) wilde na de gemeenteraadsverkiezingen geen uitspraken doen over in welke gemeenten de partij kon meebesturen. Maar aangezien Denderleeuw naast Ninove de twee gemeenten waren waar Vlaams Belang de meeste stemmen haalde, was er een kans.
- Groot verschil is dat Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) met de lokale lijst Forza Ninove in die stad wél een absolute meerderheid wist te halen. Ook D’haeseleer vroeg steun aan N-VA en kreeg die niet. Daarop besloot Forza Ninove alleen te besturen.
- In de Antwerpse gemeenten Brecht, Stabroek en Willebroek is er nog geen akkoord. Daar ligt het initiatiefrecht nu bij Vlaams Belang. De vraag is of zij er wel iets mee kunnen doen, maar de kans is klein aangezien N-VA resoluut nee zegt.
- In West-Vlaanderen blijft Izegem met een probleem zitten: de lokale lijst STiP+ tekende een bestuursakkoord met Vlaams Belang, maar zag daar van af na bedreigingen. N-VA en STiP+ zochten vervolgens samen naar een akkoord, maar STiP+ kan dat niet ondertekenen: de partij mag maar 1 akkoord tekenen, en dat is al gebeurd. Hoe het verder moet in Izegem is hoogst onzeker.