EU onthult digitaal platform om detachering van werknemers in Europa te stroomlijnen
Key takeaways De interne markt van de Europese Unie biedt onderdak aan ongeveer 5 miljoen gedetacheerde werknemers, personen die tijdelijk door hun werkgevers worden uitgezonden om diensten te verlenen in een ander EU-land. Op dit moment worden bedri
Key takeaways
- De Europese Commissie stelt een digitaal platform voor om de aangifte van werknemers in 27 EU-landen te stroomlijnen.
- Een enkel portaal vereenvoudigt het proces en verkort de aangiftetijd met gemiddeld 73 procent.
- De deelnemende EU-landen kunnen dit portaal vrijwillig gebruiken om de administratieve kosten te verlagen en de samenwerking te verbeteren.
De interne markt van de Europese Unie biedt onderdak aan ongeveer 5 miljoen gedetacheerde werknemers, personen die tijdelijk door hun werkgevers worden uitgezonden om diensten te verlenen in een ander EU-land. Op dit moment worden bedrijven geconfronteerd met een complexe uitdaging: het navigeren door de verschillende documentatievereisten in elk van de 27 EU-landen wanneer ze werknemers detacheren, zo blijkt uit een onderzoek van de Europese Unie.
Gestroomlijnde werknemersverklaringen en samenwerking
Om deze administratieve last te verlichten, stelt de Europese Commissie een nieuw digitaal platform voor gestroomlijnde werknemersverklaringen voor. Dit ene portaal zal het proces aanzienlijk vereenvoudigen voor bedrijven die werknemers naar het buitenland sturen. Door gebruik te maken van een gestandaardiseerd formulier dat in alle officiële EU-talen beschikbaar is, zijn er geen 27 aparte nationale formulieren meer nodig, wat leidt tot een gemiddelde verkorting van de aangiftetijd met 73 procent.
Goede bescherming en vereenvoudiging van werknemers
Bovendien zal dit nieuwe portaal de samenwerking tussen EU-landen verbeteren door integratie met het bestaande systeem dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van de detacheringsvoorschriften voor werknemers. Deze integratie is bedoeld om de bescherming van werknemers te verbeteren door het proces te vereenvoudigen en de transparantie te vergroten. Het portaal vergemakkelijkt inspecties door EU-landen en draagt uiteindelijk bij aan de bescherming van de rechten van gedetacheerde werknemers.
EU-landen hebben de mogelijkheid om dit portaal vrijwillig te gebruiken. De deelnemende landen zullen de administratieve kosten in verband met de detachering van werknemers aanzienlijk zien dalen. Dit initiatief ondersteunt de EU-doelstelling om de administratieve druk van bedrijven met een kwart te verminderen, zoals beschreven in de mededeling over het langetermijnconcurrentievermogen van de EU.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!