logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Russische roebel verzwakt te midden van regeringsaanvaarding

Key takeaways De Russische roebel verzwakt De Russische roebel is aanzienlijk verzwakt en nadert de 100 roebel per Amerikaanse dollar. Deze keer lijken de autoriteiten deze daling echter te accepteren. Twee bronnen die bekend zijn met het regeringsbe


  • Oct 16 2024
  • 0
  • 2933 Views
Russische roebel verzwakt te midden van regeringsaanvaarding

Key takeaways

  • De Russische roebel is aanzienlijk verzwakt en nadert de 100 roebel per Amerikaanse dollar.
  • De autoriteiten accepteren deze daling en zullen toestaan dat de roebel de 100 per dollar bereikt vanwege de geplande hogere uitgaven volgend jaar.
  • Een zwakke roebel heeft inflatoire gevolgen, maar wordt gezien als gunstig voor de staatsbegroting.

De Russische roebel verzwakt

De Russische roebel is aanzienlijk verzwakt en nadert de 100 roebel per Amerikaanse dollar. Deze keer lijken de autoriteiten deze daling echter te accepteren. Twee bronnen die bekend zijn met het regeringsbeleid verklaarden dat een zwakkere roebel niet langer een grote zorg is en zelfs ten goede zal komen aan de staatsbegroting vanwege de geplande hogere uitgaven volgend jaar. Ze gaven aan dat de ambtenaren bereid zijn toe te staan dat de roebel 100 dollar waard wordt.

Het antwoord van de Bank van Rusland

De Bank van Rusland hanteert interbancaire transacties om de waarde van de roebel vast te stellen, sinds de Moskouse beurs in juni de handel in dollars en euro’s stopzette als gevolg van Amerikaanse sancties.

Deze sancties hebben een tekort aan buitenlandse valuta verergerd, waardoor de roebel ongeveer 9 procent zwakker is dan op de laatste handelsdag voor de stopzetting. Een Amerikaanse deadline voor entiteiten om hun activiteiten op de beurs te staken, liep af op 12 oktober.

Oleg Vyugin, een voormalige hoge functionaris van de Bank of Russia, merkte op dat de huidige situatie een roebelkoers van 100 per dollar misschien niet alarmerend maakt, maar wel inflatoire gevolgen heeft. De regering en de centrale bank hebben nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

De daling van de roebel ten opzichte van andere valuta

Naast de daling ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de roebel ook verzwakt ten opzichte van de Chinese yuan, die sinds de Russische invasie van Oekraïne in 2022 een geliefd alternatief is geworden voor wat het Kremlin beschouwt als “giftige” valuta. De Russische munt is 11 procent gedaald ten opzichte van de yuan op de beurs van Moskou en bereikte een dieptepunt van 13,26 sinds mei.

Voorspellingen en reactie van de overheid

De roebel heeft vorig jaar twee keer de 100 per dollar overschreden. Beide keren leidde dat tot een snelle reactie van de centrale bank, die de belangrijkste rentevoet met 350 basispunten verhoogde tijdens een spoedvergadering in augustus 2022. In oktober introduceerde de regering strengere controles op kapitaal, waardoor 43 groepen exporteurs verplicht werden om 80 procent van hun buitenlandse inkomsten terug te brengen en vrijwel allemaal opnieuw in roebels te verhandelen op de lokale markt.

Prognoses van het ministerie van Economische Zaken geven aan dat de regering een zwakkere munt verwacht. Ambtenaren voorspellen een gemiddelde wisselkoers van 96,5 roebel per dollar in 2025, vergeleken met 91,2 dit jaar.

Exporteurs en importeurs

De recente zwakte van de roebel wordt toegeschreven aan de uitdagingen waarmee zowel importeurs als exporteurs worden geconfronteerd bij betalingen voor buitenlandse handel. Dmitry Polevoy, investeringsdirecteur bij het in Moskou gevestigde Astra Asset Management, benadrukte dat Amerikaanse dreigingen met secundaire sancties tegen banken in de belangrijkste handelspartners van Rusland hebben geleid tot betalingsproblemen voor bedrijven. Ze ontvangen nu minder buitenlandse valuta en ondervinden meer problemen bij het terugsturen ervan naar Rusland vanuit landen als China en Turkije.

In reactie hierop heeft de regering eerder genomen maatregelen ter ondersteuning van de roebel versoepeld. De verplichte conversie van exportopbrengsten werd teruggebracht van 50 procent naar 25 procent, zoals vrijdag laat in een besluit stond. Dit komt na eerdere maatregelen waarbij de verplichting om inkomsten terug te brengen in juni werd verlaagd naar 60 procent, gevolgd door een verdere verlaging naar 40 procent een maand later.

Analyse van Natalia Milchakova

Natalia Milchakova, een analist bij Freedom Finance Global in Kazachstan, merkte op dat de regering exporteurs in wezen tegemoet komt. Uit gegevens van de Bank van Rusland bleek dat de verkoop van valuta door de grootste exporteurs van Rusland in september met 30 procent is gedaald ten opzichte van de voorgaande maand, omdat een groter deel van de transacties in roebels plaatsvond.

Verleden en toekomst van de roebel

Na het begin van de oorlog daalde de roebel aanvankelijk tot rond de 120 per dollar. Echter, het herstel volgde snel nadat de centrale bank de belangrijkste rente meer dan verdubbelde tot 20 procent tijdens een noodmaatregel, waarna deze geleidelijk weer werd verlaagd. De rente, momenteel weer op 19 procent, zou kunnen stijgen naar dat hoogtepunt wanneer beleidsmakers volgende week bijeenkomen., omdat de centrale bank de oververhitte Russische economie in oorlogstijd wil afkoelen en de versnellende inflatie, die meer dan het dubbele bedraagt van haar doelstelling van 4 procent, wil beteugelen. Volgens Milchakova zal de centrale bank waarschijnlijk het monetaire beleid moeten gebruiken om de negatieve gevolgen van de zwakke roebel, met name de hoge inflatie, te verzachten.

Vyugin verklaarde dat een lage wisselkoers vanuit budgettair oogpunt altijd voordelen biedt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image