logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Ook Brusselse regeringsvorming onder druk na Europees strafbankje

Niet alleen de federale regeringsvorming moet snel gebeuren om het begrotingstekort te verminderen. Ook de Brusselse regering moet zo spoedig mogelijk gevormd worden, stelt MR-kopman David Leisterh. Gehoord: Leisterh waarschuwt dat de werking van het


  • Jun 20 2024
  • 35
  • 4629 Views
Ook Brusselse regeringsvorming onder druk na Europees strafbankje

Niet alleen de federale regeringsvorming moet snel gebeuren om het begrotingstekort te verminderen. Ook de Brusselse regering moet zo spoedig mogelijk gevormd worden, stelt MR-kopman David Leisterh.

Gehoord: Leisterh waarschuwt dat de werking van het Brussels Gewest anders in het gedrang komt.

  • De Europese Commissie maakte gisteren bekend dat er een strafprocedure tegen België komt doordat het begrotingstekort te hoog oploopt. Het tekort staat nu op 4,4 procent van het bbp, dat is hoger dan het maximaal toegelaten tekort van 3 procent.
  • Die procedure “moet ons aanzetten om onze verantwoordelijkheid te nemen en snel een regering te vormen die de nodige maatregelen kan nemen”, verklaart Leisterh. Dan heeft hij het niet enkel over de federale regering, maar ook over de Brusselse.
  • MR werd de grootste partij op de Franstalige lijsten. Leisterh is aan zet om binnen die taalgroep een meerderheid te vormen. Daarna moeten de Franstalige en de Nederlandstalige taalgroep samen een Brusselse regering maken. Een pittige opgave, want Groen won op de Nederlandstalige lijsten.
  • Toch is politieke moed dringend nodig na de “serieuze waarschuwing” van Europa, geeft Leisterh aan. “Als de schuld te zwaar doorweegt, zullen we de nodige middelen niet kunnen vrijmaken om in de toekomst te kunnen investeren”, zo legt hij uit.
  • Voor Brussel is de situatie alarmerend. Het Rekenhof geeft in de doorlichting van de begroting aan dat de totale ontvangsten van 2022 niet eens de helft van de opgebouwde brutoschuld konden afbetalen. Dat blijft ook niet onopgemerkt voor de buitenwereld: ratingbureau S&P verlaagde de rating voor Brussel van AA- naar A+.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites