logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Economie

Verkoop van thuisbatterijen halveert op een jaar tijd

De verkoop van thuisbatterijen neemt af, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse netwerkbeheerder Fluvius die Het Laatste Nieuws opvroeg. Ze blijken te duur om de investering terug te verdienen. Ook werd een Vlaamse premie geschrapt. Uitgelegd: Thuisbat


  • Jun 19 2024
  • 39
  • 4112 Views
Verkoop van thuisbatterijen halveert op een jaar tijd

De verkoop van thuisbatterijen neemt af, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse netwerkbeheerder Fluvius die Het Laatste Nieuws opvroeg. Ze blijken te duur om de investering terug te verdienen. Ook werd een Vlaamse premie geschrapt.

Uitgelegd: Thuisbatterijen worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen. De ongebruikte opgewekte energie van die zonnepanelen vloeit niet terug naar het elektriciteitsnet, maar wordt opgeslagen in de thuisbatterij voor persoonlijk gebruik. Daardoor wordt de opgewekte stroom niet voor hele lage prijzen op het net gezet en hoeft een gezin ’s avonds en ’s nachts geen dure elektriciteit van het net te halen.

Het cijfer: Tot nu toe werden er in 2024 maar 9.000 thuisbatterijen geïnstalleerd. Als de trend zich doorzet, zullen dat er aan het einde van het jaar 21.000 zijn.

  • En dat is een opmerkelijk laag aantal. In 2022 was er een piek in de verkoop van thuisbatterijen met meer dan 50.000 installaties. Vorig jaar waren dat er nog 42.000. Met andere woorden: dit jaar kijken we tegen een halvering aan.
  • En dat komt omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Want een thuisbatterij is een hele investering: 1.000 euro per kilowattuur. Bovendien is er een beperkte levensduur van tien tot vijftien jaar.
  • Het is dan ook vaak moeilijk om de investering terug te verdienen bij normale stroomtarieven. Wanneer de tarieven hoog staan, is dat wel mogelijk. Maar met de energiecrisis achter de rug loopt dus ook de vraag terug. De terugverdientijd van zonnepanelen is bijna even lang met thuisbatterij dan zonder.
  • Ook het wegvallen van een Vlaamse premie verklaart de achteruitgang van de verkoopcijfers. In 2022 kreeg je van de Vlaamse overheid nog een premie van 1.725 euro. Begin 2023 was dat nog maximaal 850 euro. Na 31 maart 2023 viel de subsidie volledig weg.
  • Een alternatief voor thuisbatterijen is het opslaan van overtollige zonne-energie in een boilervat voor warm water of vloerverwarming. Deze methoden bieden manieren om de opgewekte energie efficiënt te gebruiken zonder de hoge kosten van een thuisbatterij.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites