logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Beurs

Emoties bij rechtszaak Van Lienden: van 'Ik ben onschuldig' tot '100 procent belazerd'

"Wij moeten blijkbaar hangen, linksom of rechtsom", verzucht Camille van Gestel tijdens de regiezitting van de strafzaak rond de mondkapjesdeal die hij samen met Sywert van Lienden en Bernd Damme met de overheid sloot. "Ik heb de indruk dat ik hier m

door: nos.nl

  • Dec 19 2024
  • 33
  • 2902 Views
Emoties bij rechtszaak Van Lienden: van 'Ik ben onschuldig' tot '100 procent belazerd'

"Wij moeten blijkbaar hangen, linksom of rechtsom", verzucht Camille van Gestel tijdens de regiezitting van de strafzaak rond de mondkapjesdeal die hij samen met Sywert van Lienden en Bernd Damme met de overheid sloot. "Ik heb de indruk dat ik hier mijn onschuld moet bewijzen. Publiekelijk ben ik al lang veroordeeld. En dat gaat je niet in de koude kleren zitten."

Het woord van de zakenpartners was het emotionele moment op de eerste zittingsdag van de strafzaak bij de rechtbank Rotterdam. Voor Van Lienden betekende het veel, zei hij. "Ik kan eindelijk hardop drie woorden zeggen: ik ben onschuldig. Dat ik dit moet zeggen zou niet nodig moeten zijn. Ik heb de afgelopen jaren bitter weinig gemerkt van een onschuldpresumptie. Ik ben blij dat een onafhankelijke partij hier nu over kan oordelen."

Met een brok in de keel vertelde de voormalige opiniemaker hoe hij werd gearresteerd. "Ik werd tegen de muur gedrukt. Er waren twee mannen met pistolen die schreeuwden. Zo ver kan een valse beschuldiging dus reiken, dacht ik."

Desinformatie

Volgens hem werd hij twee nachten wakker gehouden in de cel en verhoord door mensen die zijn naam en bedrijfsnaam niet konden spellen. Justitie legde beslag op zijn bankrekeningen en huis: "Ik heb geen geld voor rechtsbijstand. Er werd een oorlogskas opgebouwd om mij civiel kapot te maken."

Met het lekken van informatie bouwde justitie volgens Van Lienden een spiegelpaleis van desinformatie op om hem en zijn zakenpartners tot kop van Jut van de coronacrisis te maken: "De juridische brij wordt elke keer groter."

Na afloop van de zitting gaf Van Lienden een korte reactie:

Tegenover het emotionele verhaal van de drie zakenpartners staat een ruim 17.000 pagina's dik strafdossier dat het Openbaar Ministerie tegen hen opbouwde. Het OM beschuldigt hen van het oplichten van uitzendbureau Randstad. Het uitzendpersoneel dat ter beschikking was gesteld aan een liefdadigheidsstichting, zou in feite hebben gewerkt bij een commercieel bedrijf waar het trio miljoenen mee verdiende.

Ook worden de drie beschuldigd van valsheid in geschrifte. Ze zouden Coolblue met opzet een vervalst kostenoverzicht hebben gestuurd, waarop de webwinkel besloot een half miljoen aan kosten voor eigen rekening te nemen. Ook een vrijwilliger deed aangifte toen hij ontdekte gratis voor het bedrijf van de drie te hebben gewerkt

En tot slot: het oplichten van de Staat door verwarring te zaaien over de liefdadigheidsstichting en hun commerciële bedrijf voor een mondkapjesdeal van 100 miljoen. "Het geld dat zij hiermee verdienden is weggesluisd naar hun persoonlijke bv's", betoogde de officier van justitie.

'Hoop te zeggen'

Hoewel de strafzaak pas later inhoudelijk wordt behandeld, trok Van Lienden al flink van leer. Over de aanklacht van Randstad wil hij "een hoop gaan zeggen", Coolblue zou per ongeluk een verkeerd opgesteld kostenplaatje hebben gekregen en volgens Van Lienden volledig zijn terugbetaald, "met rente".

De vrijwilliger noemde Van Lienden een "handelaar". Hij kondigde aan dat hij over hem verklaringen, documentatie en correspondentie zal overleggen die zullen bewijzen dat de vrijwilliger een deal wilde. "Hij wilde eerst tonnen verdienen, daarna miljoenen euro's verdienen. Maar dat vind ik niet terug in het strafdossier."

Een verzoek om de aanklacht van oplichting van de Staat van tafel te krijgen, omdat de overheid "van de hoed en de rand" zou hebben geweten, werd door de rechter afgewezen.

'100 procent belazerd'

Na de drie ondernemers vertelde de advocaat van Randstad dat de uitzender geen geld wil, maar "uit boosheid" aangifte heeft gedaan: "Veel medewerkers hebben een grote deuk in hun vertrouwen in de medemens opgelopen. Zij voelen zich 100 procent belazerd. Sommigen hebben hier nog schade van. Randstad voelt zich hiervoor verantwoordelijk."

Coolblue ging niet in op Van Liendens bewering dat het half miljoen is terugbetaald. Indirect sprak de advocaat van de webwinkel dit wel tegen, omdat Coolblue dit geld terugeist. Coolblue eist daarnaast excuus "aan alle medewerkers die zich met hart en ziel hebben ingezet."

De Stichting Hulptroepen, waar de drie ondernemers uit zijn gezet, kondigde een nieuwe aangifte aan. Die wordt gebaseerd op nieuwe feiten die uit het onderzoek naar voren komen. De goodwill van de stichting zou ook zijn misbruikt voor andere winsten. De stichting eist alles terug om de vrijwilligers te betalen en de rest aan de Stichting Long Covid te schenken.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image