logo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Beurs

Corporaties gaven 10,5 miljard uit aan verduurzaming en onderhoud woningen

Woningcorporaties hebben vorig jaar een recordbedrag van 10,5 miljard euro geïnvesteerd in onderhoud, verduurzaming en verbetering van hun woningen. Dat is ruim 15 procent meer dan in 2022, zegt branchevereniging Aedes. Ongeveer een derde van die sti

door: nos.nl

  • Nov 21 2024
  • 0
  • 0 Views
Corporaties gaven 10,5 miljard uit aan verduurzaming en onderhoud woningen

Woningcorporaties hebben vorig jaar een recordbedrag van 10,5 miljard euro geïnvesteerd in onderhoud, verduurzaming en verbetering van hun woningen. Dat is ruim 15 procent meer dan in 2022, zegt branchevereniging Aedes. Ongeveer een derde van die stijging komt door de inflatie, dus de stijging van de prijzen. De andere 10 procent stijging komt dus doordat corporaties echt meer huurwoningen hebben aangepakt.

Corporaties hebben met de overheid afgesproken dat ze eind 2028 geen woningen meer hebben met de slechtste energielabels E, F en G. Om dat te bereiken zijn ze woningen bijvoorbeeld aan het isoleren. Of ze slopen verouderde, slecht geïsoleerde woningen en bouwen goed geïsoleerde woningen ervoor in de plaats.

Het aantal corporatiewoningen met een EFG-label is in een jaar tijd gedaald van 180.700 naar 142.900, een daling van 21 procent. Aedes zegt er wel bij dat ongeveer twee derde van die daling kwam door een veranderde meetstandaard voor energielabels. In 2021 werd die aangepast waardoor vooral kleinere woningen achteruitgingen in label. Nu is dat weer gecorrigeerd, waardoor woningen erop vooruitgingen. Inmiddels heeft ruim 44 procent van alle corporatiewoningen een A-label of beter.

De corporaties zeggen dat ze mede door de afschaffing van de verhuurderheffing meer konden uitgeven aan verduurzaming en onderhoud. De verhuurderheffing was een speciale belasting voor woningcorporaties die in 2013 werd ingevoerd. Corporaties lobbyden al langere tijd voor de afschaffing. In 2022 ging die omlaag, in 2023 verdween die helemaal.

11 euro per maand toegelegd

"De afgeschafte verhuurderheffing is geheel geïnvesteerd in woningen en betaalbare huren", aldus Aedes. Al met al gaven corporaties meer geld uit dan er binnenkwam aan huren. "Op iedere woning leggen we inmiddels maandelijks 11 euro toe", zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. "Dit tekort wordt via leningen betaald. Deze werkwijze is wel eindig, want over niet al te lange tijd lopen corporaties tegen financiële grenzen aan."

Dat betekent dus dat op den duur corporaties de huren sterker moeten verhogen of minder moeten investeren. Volgende maand houdt minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) een woontop met allerlei partijen in de bouw- en woonsector. De corporaties hopen daar met haar ook afspraken te maken over "een evenwicht in de inkomsten en uitgaven".

Om de uitgaven te verlagen, wil Aedes dat corporaties geen vennootschapsbelasting meer hoeven te betalen. "Corporaties geven elke euro die aan huur binnenkomt uit aan de volkshuisvesting en hebben geen winstoogmerk. Maar ze worden wel hard geraakt door fiscale regels die voor alle belastingbetalers gelden", zei de brancheorganisatie hier eerder over. Afschaffing van deze winstbelasting zou ze jaarlijks meer dan 1 miljard schelen.

Bijna 18.000 woningen

Corporaties bouwden in 2023 17.801 nieuwe woningen, meer dan in voorgaande jaren. Maar het aantal socialehuurwoningen van corporaties nam netto toe met zo'n 8000. Dat komt doordat corporaties niet alleen socialehuurwoningen maar ook middenhuurwoningen bouwen en ook woningen slopen.

De corporaties streven ernaar om jaarlijks 30.000 woningen te bouwen om iets te doen aan de woningnood en lange wachtlijsten. Dat aantal werd dus lang niet gehaald. Corporaties zeggen dat ze aanlopen tegen lange bestemmingsplanprocedures, tekort aan beschikbare bouwgrond en gestegen bouwkosten. "Het opvoeren van de bouwproductie gaat daardoor langzamer dan nodig is om de woningnood echt terug te dringen."

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites

image